Parlamentul din Grecia va vota duminică seară o nouă serie de măsuri de austeritate, fapt ce va testa coaliția condusă de Alexis Tsipras, care deține în Parlament trei locuri în plus față de opoziție.

Măsurile vizate variază de la accize pe cafea până la transferul mai multor proprietăţi deţinute de stat într-un fond de privatizare. Aprobarea măsurilor reprezintă un prim-pas pentru deblocarea următoarei tranşe din bailout-ul furnizat de Mecanismul de Stabilitate Europeană fapt ce ar demara eventualele discuții privind relaxarea condițiilor de rambursare a datoriilor mai vechi (aproximativ 200 miliarde euro) pe care Grecia le-a contractat după 2010.

Alte măsuri incluse în pachetul legislativ sunt:

  • creșterea TVA de la 23 la 24%
  • tăierea discounturilor de TVA acordate comerțului din insule
  • creșterea taxelor pe proprietate
  • creșterea prețurilor la telefonie fixă, abonament TV
  • taxarea suplimentară a afacerilor din turism potrivit unei noi grile pentru gradul de ocupare hotelieră
  • creșterea prețurilor la combustibilii de încălzit, benzină și motorină, la înmatricularea autovehiculelor, alcool, bunuri de lux și jocuri de noroc

Pe 24 mai, cei 19 miniștri de Finanțe din Zona Euro care formează Eurogrupul vor stabili dacă Atena a respectat termenii acordului de bailout convenit în 2015. În același timp, Fondul Monetar Internațional a cerut guvernelor din zona euro să deschidă negocieri cu Grecia pentru reducerea datoriilor. Cu toate acestea, creditorii internaţionali, în frunte cu Germania, nu vor să urmeze recomandarea venită din partea FMI de a reduce țintele extrem de abițioase de rambursare a datoriei de către Grecia.

La începutul acestei luni, parlamentul elen a aprobat o nouă reformă a pensiilor și impozitelor, care a reușit să strângă majoritatea voturilor din partea coaliției guvernamentale, stânga radicală SYRIZA și partidul de dreapta naționalist ANEL (Grecii Independenți).  În semn de protest față de adoptarea noilor măsuri de austeritate, mii de cetățeni și-au manifestat nemulțumirea pe străzile din Atena.

Sursa foto: CNBC

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu