Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu va fi timidă când se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe fondul criticilor cum că aceasta a făcut prea multe concesii pentru a salva acordul UE-Turcia, privind refugiații.

Înaintea unei vizite de două zile la Istanbul pentru a participa la summitul ONU privind refugiații, alături de alți 50 de șefi de stat, Merkel a respins într-un interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung acuzațiile potrivit cărora UE a devenit prea dependentă de Turcia, din pricina acordului de migrație.

„Firește, există dependențe reciproce, pe care le-ați putea numi necesități de reconciliere a intereselor”, a spus Merkel.

Angela Merkel a militat pentru acordul care permite Greciei să trimită migranți înapoi în Turcia, în ciuda îngrijorărilor legate de tratamentul aplicat refugiaților de către Turcia, potrivit EUObserver.

Recep Erdogan a folosit acordul pentru a-și consolida puterea în țară, transformându-l într-o pârghie de negociere. Totodată, acesta a amenințat că va renunța la acord dacă Turcia nu va obține liberalizarea vizelor cu UE pentru cetățenii turci.

La a cincea sa vizită în opt luni în Turcia, Merkel încearcă să găsească un echilibru între protejarea înțelegerii și evitarea unei percepții asupra faptului că începe să se acomodeze din ce în ce mai mult la capriciile lui Edogan.

Tot în interviul acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, cancelarul german a criticat votul parlamentului Turciei de vineri, cu o majoritatea de două treimi, în favoarea ridicării imunității a 138 de membri. Între aceștia se numără, practic, aproape toți parlamentarii pro-kurzi.

Cu alte cuvinte, măsura deschide calea pentru Turcia să pună sub acuzații majoritatea politicienilor săi kurzi.

„Vrem ca cetățenii kurzi să aibă locul lor egal și un viitor bun în Turcia”, a spus Merkel, adăugând că va ridica „toate problemele importante” la întâlnirea cu Erdogan.

Totodată, ea a criticat eșecul negocierilor dintre guvern și comunitatea kurdă de anul trecut.

 

Sursa Foto: infopuls.ro

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu