Uniunea Europeană a decis luni, 23 mai, să extintă misiunea navală Operațiunea Sofia din Marea Mediterană în vederea combaterii traficului ilegal cu refugiați din Libia, urmând să instruiască garda de coastă și navală libiană. Operațiunea va fi prelungită cu încă un an, după ce miniștrii de externe din cele 28 de țări ale UE s-au întâlnit la Bruxelles și au convenit prelungirea acesteia peste termenul de încheiere din luna iulie.

„Am convenit astăzi să prelungim mandatul operațiunii cu încă un an”, a declarat comisarul UE pentru afaceri externe Federica Mogherini în conferința de presă de după întâlnire.

Alte două sarcini au fost adăugate operațiunii și anume „consolidarea capacităților și instruirea gărzii de coastă a Libiei”.

Potrivit concluziilor publicate în urma reuniunii, miniștrii de externe au convenit că Operațiunea Sofia va contribui totodată la implementarea embargoului asupra armelor al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Haosul din țara nord-africană de după căderea regimului Gaddafi a fost exploatat inclusiv de traficanți, cu mii de refugiați care încercau să ajungă în Europa, la doar 300 kilometri de Libia.

Navele italiene au ajutat la salvarea a mai bine de 2.600 refugiați din bărcile traficanților care încercau să ajungă în Europa, numai în ultimele 24 de ore, a declarat paza de coastă, indicând faptul că cifrele sunt în creștere odată cu încălzirea vremii.

Operațiunea navală a UE este limitată în prezent să-și desfășoare activitatea doar în apele teritoriale, însă planul original fusese conceput să prindă contrabandiștii încă de la sursă, în apele teritoriale ale Libiei, folosind forța dacă era nevoie.

 

Sursa Foto: deutschlandfunk.de

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu