Prim-ministrul polonez Beata Szydlo a declarat că a găsit modalitățile de a pune capăt crizei judiciare, printr-o mișcare care a oprit Comisia Europeană să publice un raport critic privind statul de drept în Polonia.

„Am convenit că Polonia trebuie să rezolve disputa pe cont propriu”, a spus ea într-o conferință de presă susținută după întâlnirea cu vice-președintele Comisiei Frans Timmermans, în Varșovia, marți.

Încercarea guvernului polonez de a reforma Tribunalul Constituțional și a numi judecători loiali a determinat Comisia Europeană să lanseze o investigație fără precedent în Uniunea Europeană privind statul de drept într-un stat membru.

Săptămâna trecută, Comisia a avertizat că este pe cale să publice un raport privind problemele statului de drept în Polonia, în cazul în care problemele nu se vor rezolva. Declarația a provocat indignare publică la Varșovia, dar, totodată, a stârnit discuții în spatele ușilor închise.

În cele din urmă, Timmermans a amânat publicarea raportului și, în schimb, a plecat la Varșovia să se întâlnească cu liderii polonezi. Acesta a salutat intenția primului ministru de a organiza un dialog cu Uniunea European, susținând că este dispus să facă orice pentru a găsi o cale de a pune capăt conflictului.

„Sunt de acord cu dumneavoastră, doamnă prim-ministru, că aceasta este o problemă internă ce poate fi rezolvată numai la nivelul intern al Poloniei”, a declarat Frans Timmermans, la conferința de marți.

„Dar este în interesul Uniunii Europene găsirea unei soluții, pentru că de funcționarea deplină a statelor member depinde funcționarea întregii Uniuni, iar asta include funcționarea statului de drept”, a adăugat acesta.

De asemenea, oficialul european a subliniat că executivul va susține „ambele tabere” în acest conflict.

Conferința de presă a durat numai șapte minute, iar jurnaliștii prezenți nu au avut voie să pună întrebări.

 

Sursa: EUObserver

Sursa Foto: dailymail.co.uk

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu