Liderii mondiali reuniți în Japonia la summitul G7 au avertizat că un eventual vot al Regatului Unit pentru părăsirea Uniunii Europene ar reprezenta o „amenințare serioasă pentru dezvoltarea la nivel mondial”.

În declarația lor finală, liderii G7 au spus că „o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar inversa tendința de creștere a comerțului mondial și a investițiilor, precum și a locurilor de muncă pe care le creează, este un risc foarte mare pentru dezvoltare”.

De asemenea, în declarația finală, publicată vineri, aceștia avertizează că „intensificarea conflictelor geopolitice, terorismul și fluxurile de refugiați complică factorii din mediul economic global.” Avertismentul G7 vine în contextul apropierii referendumului privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, din 23 iunie.

„G7 recunoaște că mișcările pe scară largă ale migranților și refugiaților reprezintă o provocare mondială care necesită un răspuns mondial”. Pe de altă parte, liderii G7 au făcut din dezvoltarea mondială „prioritatea lor urgentă”, potrivit declarației în urma summitului desfășurat în Japonia.

Șeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr, scria pe twitter din Japonia, prevenind asupra unui „scenariu de groaza” a viitoarelor întruniri G7 cu potențialii lideri populiști actuali:

„G7 2017 cu Trump, Le Pen, Boris Johnson, Beppe Grillo? Un scenariu de groază care arată foarte clar de ce merită să luptăm contra populismului”.

juncker1

Comparația lui Selmayr a  liderului conservator britanic pro-Brexit Boris Johnson cu Marine Le Pen, liderul francez de extremă dreapta, a atras numeroase critici.

 

Sursa Foto: business-standard.com

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu