România a primit un aviz motivat din partea Comisiei Europene prin care i se cere elaborarea unor planuri de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a acestora în conformitate cu obiectivele legislației UE în domeniu (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare.

Potrivit Comisiei Europene, România a rămas în urmă cu procesul de  prevenire a generării de deșeuri. România a avut un plan de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau înlocuit pentru perioada următoare. Începând din luna decembrie 2013 ar fi trebuit adoptate planuri privind reducerea deșeurilor generate la sursă, prin tehnici ameliorate de fabricație sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai puține ambalaje.

Potrivit informațiilor precizate de Comisie, aceste planuri și proiecte au drept scop reducerea impactului deșeurilor asupra sănătății umane și asupra mediului, precum și utilizarea mai eficientă a resurselor în întreaga UE.

Adoptarea unor măsuri de gestionare a deșeurilor reprezintă o condiție  impusă de UE  pentru utilizarea fondurilor UE 2014-2020. Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.

Sursa foto: doingbusiness.ro

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu