Vice-cancelarul german, Sigmar Gabriel, care ocupă în acelaşi timp portofoliul economiei în cabinetul condus de Angela Merkel, a declarat că nu este de acord cu susţinerea pe care aceasta o acordă Tratatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), relatează Deutsche Welle, care citează grupul media RND.

Gabriel, care este şi liderul Partidului Social Democrat din Germania (SPD), principala grupare aliată Uniunii Creştin Democrate a Angelei Merkel la conducerea ţării, a arătat că formaţiunea pe care o conduce „nu doreşte să fie parte a unei înţelegeri greşite”.

El a criticat-o hotărât pe partenera sa de coaliţie în privinţa sprijinului entuziast pe care îl acordă TTIP, în ciuda temerilor exprimate de oponenţii tratatului că acesta ar conduce la desfiinţarea prevederilor actuale de protecţie a mediului şi a drepturilor de muncă şi la crearea de noi avantaje pentru companiile multinaţionale, sub paravanul principiului armonizării legislative în domeniul comerţului între SUA şi UE.

Gabriel a arătat că Merkel „greşeşte atunci când spune, ca urmare a euforiei produse de vizita preşedintelui Obama în Germania, că indiferent de ce se va întâmpla, negocierilor se vor finaliza până la finalul anului”.

Luna trecută, preşedintele Obama a vizitat Germania în cadrul unui turneu european în care a pledat pentru TTIP ca instrumentul prin care se va crea o piaţă unică de 850 de milioane de persoane pe ambele maluri ale Atlanticului. Zeci de mii de oameni au participat la un marş de protest la Hannovra cu ocazia acestei vizite.

Cel mai recent sondaj de opinie arată că aproximativ 70% dintre germani consideră că TTIP ar aduce „mai mult dezavantaje”.

Comentariu Europunkt: Declaraţiile lui Gabriel pot fi interpretate ca un avertisment mascat pentru Angela Merkel că, în cazul în care se va încerca introducerea în TTIP a unor prevederi supranaţionale care să aducă atingeri protecţiei mediului şi muncii, SPD este pregătit să iasă de la guvernare. Ele oferă un sprijin important mişcării europene de opoziţie contra tratatului.

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Scout spune:

    My bad – misread.A custom app? Nice. I have the Wahoo iPhone do3P8e&#l2n0;.glease let us know how the app works for you when you start using it.-Steve Palladino

Lasă un comentariu