Google, Microsoft, Twitter și Facebook au declarat că vor elimina mesajele care conțin mesaje instigatoare la ură în termen de 24 de ore de la publicarea lor, ca parte a unui nou acord organizat de către Comisia Europeană în încercarea de a contracara extremismul pe internet.

Cele patru companii americane se întâlnesc cu reprezentanții Comisiei Europene în spatele ușilor închise încă din luna decembrie a anului trecut cu scopul de a ajunge la un acord în vederea eliminării dicursurilor instigatoare la ură din online și a postărilor de promovare a terorismului, acțiuni ce sunt ilegale deja în Uniunea Europeană.

De partea cealaltă, grupuri din societatea civilă au declarat că acordul va afecta libertatea de explimare, lăsând astfel companiile private să aibă putere decizională în privința a ce consideră ele a fi „discurs instigator la ură”. Două dintre ONG-urile ce ar fi trebuit să ia parte la negocieri, European Digital Rights și Acces Now, și-au anunțat neprezentarea în cadrul întâlnirilor pe motiv că „nu au fost consultați cu privire la codul de conduită”.

„Întreaga problemă este dată de lipsa unei supravegheri judiciare în acest proces”, a declarat Maryant Fernandez, manager al European Digital Rights.

Legislația din Uniunea Europeană impune statelor membre să pedepsească discursurile care instigă la violență sau ură pe motive de rasă, religie, naționalitate sau etnie. Într-un raport din 2014, Comisia Europeană sublinia că legile din țările UE diferă foarte mult. În Estonia, de exemplu, instigarea la ură este ilegală numai dacă aceasta a rezultat într-un tip de pericol.

Comisarul european pentru Justiție Věra Jourová a pledat pentru ca statele membre să actualizeze și să aplice legile împotriva limbajului instigator la ură. Tot ea, într-o declarație făcută marți, 31 mai, spunea că atacurile teroriste din ultimele luni de la Paris și Bruxelles au făcut din eliminarea instigării la ură de pe internet cea mai mare prioritate.

„Social Media este, din păcate, unul dintre instrumentele pe care grupurile teroriste le folosesc pentru radicalizarea tinerilor și pentru a răspândi mesaje rasiste instigatoare la violență și ură”, a spus Věra Jourová.

Conform noului acord, cele patru mari companii vor examina notificările pe care le primesc pentru semnalarea discursurilor instigatoare la ură, urmând să le șteargă cât mai repede. De asemenea, companiile au căzut de acord să șteargă sau să blocheze accesul la acest tip de postări în cadrul UE, indiferent dacă acestea provin din Europa sau din altă parte. În plus, acestea au anunțat că vor promova „counter-narratives” (contra-narațiuni) – concept ce presupune alcătuirea de mesaje ce vin să le combată pe cele instigatoare la ură.

Twitter, Facebook, Microsoft și Google au declarat că deja au eliminat de pe rețelele lor discursurile instigatoare la ură.

Comisia Europeană a prezentat planurile pentru piața unică digitală în luna mai 2015 și a anunțat că va face propuneri concrete cu privire la 16 inițiative în 2015 și 2016.

 

 

Sursa: EurActiv.com

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu