Polițiștii din Grecia și Republica Cehă au arestat 19 persoane suspectate pentru falsificarea documentelor de călătorie la „scară largă”, potrivit Europol.

16 persoane originare din Bangladesh și Sudan au fost reținute la Atena, pe 25 mai. Ele făceau parte dintr-o rețea care a trimis documente false în întreaga lume prin intermediul serviciilor de curierat – 557 de astfel de colete au fost trimise pe parcursul anului 2015.

Rețeaua a furnizat pașapoarte UE, cărți de identitate și vize Schengen. Prețul unui document fals varia între 100€ și 3000€, potrivit Europol, în funcție de calitate, tip și țară. Acestea au fost vândute către oameni care s-au folosit de ele pentru a intra în UE sau pentru a legaliza șederea lor în blocul comunitar.

Rețeaua din Cehia era formată din trei persoane, arestate pe 10 mai, care cumpărau documente de identitate furate sau găsite pe care le trimiteau în Grecia pentru a fi contrafăcute. Un pont venit din partea autorităților din Cehia a permis Europol să identifice cele două grupuri în Grecia.

Constatările făcute în cursul anchetei au pus poliția pe urmele unor bande similare din Austria, Italia și Spania, a anunțat Europol.

„În ultimii doi ani am văzut bande infracționale care investesc din ce în ce mai mult în producția de documente false pentru a sprijini o piață infracțională în creștere asociată cu criza migranților”, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright.

Europol a raportat în luna mai că aducerea ilegală a migranților în Uniunea Europeană s-a transformat într-o afacere profitabilă odată cu criza globală a refugiaților. 90% dintre migranții ajunși în UE se bazează pe rețele infracționale, iar traficul ilegal de persoane se ridică la 5 miliarde euro pe an, potrivit estimărilor agenției.

 

Sursa: EUObserver

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu