Ediţia a XX-a a Festivalului Filmului European din România s-a încheiat săptămâna trecută după 11o proiecţii în Bucureşti şi în alte 5 oraşe din ţară – Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Hunedoara și Timișoara. Au luat parte peste 8100 de spectatori, dintre care 5200 doar în Bucureşti, chiar dacă în capitală a fost pentru prima dată când intrarea nu a mai fost liberă.

Desfășurat în luna mai 2016, ediția aniversară a Festivalului Filmului European, a prezentat publicului 85 de filme, oferite de ambasadele a 29 de țări, de Biroul Parlamentului European în România, Festivalul One World Romania și distribuitori români (4 Proof Film, 42 KM FILM, Aparte Film, HiFilm Productions, Independența Film, Mandragora, Mobra Film, Rova Film, Strada Film și Transilvania Film).

Premiile de popularitate, stabilite de publicul bucureştean, au fost obţinute de „Mica Anglie” (Grecia, 2013) la secţiunea lungmetraj şi „Ecouri” (Republica Moldova, 2015) pentru scurt- și mediumetraj.

Inf. 95b - FFE - Micra Agglia

Mica Anglie, dramă romantică, Grecia/2013, regizor Pantelis Voulgaris

Pe lângă proiecţiile de film, festivalul a reunit şi numeroase alte evenimente, precum expoziţii de fotografie, ateliere pentru tineri, seri de muzică şi imagine.

Inf. 95a - FFE Ecouri

Ecouri, Republica Moldova/2015, regizor Dumitru Grosei

Printre invitaţii festivalului s-au numărat actorii Lars Ranthe, Levente Molnár, Ștefan Velniciuc, Cristian Priboi, Adrian Loghin, Oana Tudor și Radu Romaniuc; regizorii Cătălin Mitulescu, Roxana Stroe, Alina Manolache, Iulian Stanciu, Lari Gligor, Dumitru Grosei, Valeriu Jereghi și Ivan Nitchev; artista plastică Sabine Pleyel și fotograful Silviu Gheţie, muzicienii Alessandro Giachero, Horia Maxim, Mihaela Arnica și Georg Hamann, criticii de film Cristian Tudor Popescu, Mihai Fulger, Iulia Blaga, Cătălin Olaru și Ileana Bîrsan; operatorii Florin Mihăilescu și Laurențiu Răducanu, editorul Gabi Basalici și sunetistul Ciprian Cimpoi.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC Bucureşti, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Sursa: romaniapozitiva.ro

Sursa foto: Festivalul Filmului European – site oficial

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu