De ce aş vota cu Nicuşor Dan, Clotilde Armand şi USB?
Nu am domiciliul în Bucureşti, dar dacă l-aş avea, în orice sector aş locui, aş alege echipa USB, iar la primăria Capitalei l-aş alege pe Nicuşor Dan.
Nu pentru că aş fi pe deplin convins de persoanele şi propunerile lor. Dimpotrivă, există unele elemente care chiar îmi displac profund, precum sublinierea grosieră în ultimul timp a axei de campanie „noi nu suntem ca ei”, ca restul politicienilor adică, probabil la sugestia unor strategi. Nu, nu asta aşteaptă lumea de la USB, asta rămâne la latitudinea noastră, a electoratului să decidem. USB ar trebui să ne demonstreze prin comportament că sunt diferiţi, refuzând toate discuţiile pe lângă subiect şi spunând: „aici voi face 10 locuri de parcare, care vor fi gata la termenul cutare, folosind banii cutare” ş.a.m.d.
Nici pentru că aş avea foarte mari speranţe că în 4 ani Bucureştii vor arăta total schimbat. Nu, sistemul administrativ în sine este un hăţiş atât de încurcat, candidaţii înşişi nu au experienţa exactă a politicii şi administraţiei româneşti, încât orice aşteptări prea mari s-ar putea să ne fie înşelate.
Dar abandonând întrebarea „de ce NU i-aş vota” şi revenind la întrebarea „de ce i-aş vota”, răspunsul este unul simplu: pentru spargerea oligopolului din politica românească şi pentru stimularea competiţiei dintre elitele politice.
Marile partide politice din România au înţeles prea puţin din Colectiv, iar asta s-a văzut şi în nominalizările pentru Primăria capitalei. PSD s-a bazat exclusiv pe alegerea unei persoane cu notorietate, chiar dacă notorietatea respectivei persoane nu are nici în clin, nici în mânecă cu administraţia publică, PNL s-a discreditat cel mai rău sub aspectul seriozităţii, transformând nominalizarea candidatului într-un joc de alba-neagra cu electoratul, ALDE şi PMP au aruncat în luptă candidaţi care s-au manifestat cel puţin ca neconvingători în spaţiul public în calităţile lor anterioare, dacă nu chiar penibil.
Concluzia mea este următoarea: ar fi vrut partidele să facă ceva, dat fiind scandalul din Colectiv, dar nu prea au ştiut cum şi nici prea mult să o rupă cu trecutul nu s-au învoit. Tipică abordare de Farfuridi: „să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica!”
Datoria noastră, a electoratului, este să le transmitem partidelor politice că nu se mai poate aşa, că ori vor merge pe calea schimbării veritabile, ori vor fi înlocuite de alte forţe politice. Slavă cerului că tot moderate, şi nu extremiste ca în alte ţări din Europa!
Mesajul din partea votanţilor trebuie să fie unul clar şi de aceea este nevoie de un vot masiv de partea USB. Puţin ironic, dar dacă echipele USB ar câştiga peste tot în Bucureşti, am face un mare bine şi PSD, şi PNL, şi tuturor celorlalţi.
Am face bine sistemului partinic românesc şi politicii româneşti în general.
fără comentarii
Fii primul care comentează