Premiu acordat de Parlamentul European/ Cetăţeanul european al anului 2016 în România este profesorul Iordan Bărbulescu
Premiul Cetățeanului European pentru anul 2016 va fi acordat în România profesorului Iordan Bărbulescu, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul SNSPA.
În cadrul reuniunii cancelariei Premiului Cetățeanului European de miercuri, prezidată de către Sylvie Guillaume, vicepreședintă a Parlamentului European, a fost întocmită lista câștigătorilor acestui an.
În România, premiul a fost decernat prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, diplomat român, profesor universitar, doctor în Științe Politice și Sociologie, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (studii masterale) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Printre ultimele lucrări publicate de profesorul Bărbulescu se numără Cooperarea Transfrontalieră între România și Republica Moldova, publicată la editura Institutului European din România (coord., 2016); și Noua Europă. Identitate și Model European, Editura Polirom (2015), care face parte din ciclul de lucrări intitulat Noua Europă, celelalte volume cuprinzând o analiză a construcției politice europene, a instituțiilor și deciziei în UE, a politicilor publice europene și un amplu dicționar de concepte europene.
În fiecare an, Parlamentul European acordă „Premiul cetățeanului european”. Acest premiu se dorește a fi o distincție pentru realizări excepționale în domeniile următoare:
- activități sau acțiuni realizate de cetățeni, grupuri, asociații sau organizații care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice în rândul cetățenilor statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaționale în cadrul Uniunii Europene; ar putea fi luate în considerare, de asemenea, activități sau acțiuni realizate de cetățeni angajați în cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european; sunt preferate proiectele legate de Anul european în curs.
- activitățile de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Doar deputații în Parlamentul European au dreptul să prezinte candidaturi – câte una per deputat în fiecare an.
Ceremonia publică de decernare va fi organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România, la o dată ce urmează a fi stabilită ulterior. Evenimentul central dedicat tuturor câștigătorilor va fi organizat la Bruxelles, pe 12-13 octombrie 2016.
fără comentarii
Fii primul care comentează