Ministrul român al agriculturii, Achim Irimescu, şi președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș, se întâlnesc astăzi cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vyentis Andriukaitis, pentru a solicita deblocarea exporturilor de porci vii crescuţi în România în celelalte state membre ale UE şi în state terţe.

De asemenea, discuțiile cu comisarul european vor viza și măsurile luate de România în privința unor boli care se dezvoltă în apropiere, respectiv a pestei porcine africane și a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum și despre sistemului de ecarisare.

Restricţiile la export au fost impuse printr-o Decizie a Comisiei Europene ca urmare a lipsei măsurilor sanitar-veterinare adecvate pentru combaterea febrei porcine clasice şi ar putea fi extinse în cazul răspândirii febrei porcine africane dinspre Ucraina şi Republica Moldova. Restricţiile actuale vizează România, Bulgaria şi anumite regiuni din Croaţia şi Letonia.

Demersurile autorităţilor române se derulează în contextul în care Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a derulat numeroase acţiuni pentru a atrage atenţia asupra faptului că pesta porcină clasică nu mai evoluează în România din anul 2007, iar menţinerea interdicţiei se constituie într-un puternic dezavantaj concurenţial pentru producătorii români de carne de porc.

Faţă de cifrele înregistrate în 1989 în România, de 15 milioane de porcine crescute în întreaga ţară, numărul de porci a scăzut permanent, astfel încât în prezent el este de numai 4,92 milioane de animale. România este al nouălea producător de porcine din Uniunea Europeană.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu