În Polonia a intrat în vigoare legea ce restricţionează cumpărarea şi transmiterea terenurilor agricole, lege pe care Comisia Europeană ar putea-o declara discriminatorie la adresa altor cetăţeni ai UE.

Printre prevederile legii se numără:

  • terenurile agricole vor putea fi înstrăinate sau moştenite doar dacă se va păstra destinaţia lor iniţială;
  • terenurile agricole vor putea fi cumpărate doar de persoane care deţin atestări profesionale de fermieri;
  • limitele stabilite prin lege pentru ferme este de 300 ha.
  • terenurile achiziţionate prin proceduri care încalcă legea vor fi confiscate de un departament special al guvernului polonez şi vor fi vândute la preţul pieţei.

Comisia Europeană a început o investigaţie în legătură cu această lege, existând suspiciuni că ea este discriminatorie la adresa altor cetăţeni din UE decât cei polonezi.

Începând cu 2004, Polonia a beneficiat de o lege specială, care a expirat pe 1 mai 2016, prin care era exclusă  obligaţia din tratatul de aderare prin care ar fi trebuit să liberalizeze piaţa terenurilor agricole. Legea fusese adoptată pentru a preveni cumpărarea în masă a terenurilor agricole de către dezvoltatori occidentali, atraşi de preţurile mici din Polonia, fenomen cunoscut în literatura de specialitate drept „acaparare” sau „land grabbing”.

Comisia Europeană a declanşat investigaţii şi împotriva Bulgariei, Ungariei şi Slovaciei, ţări în care de asemenea au fost adoptate recent legi considerate ca posibil discriminatorii la adresa altor cetăţeni din UE.

În România, începând cu 2014, cetăţenii străini din UE pot cumpăra terenuri agricole în acelaşi regim ca cetăţenii români. Un studiu efectuat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Parlamentului European arată că peste 40% din terenul arabil al României este controlat de persoane fizice şi juridice străine şi grupat în mari exploataţii, cu efecte nefaste asupra forţei de muncă şi a mediului înconjurător.

Sursa: agriland.ie

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu