Germania, sprijinită de Franţa şi Italia, a susţinut blocarea liberalizării regimului de vize pentru Georgia, într-o reuniune a ambasadorilor statelor membre la Bruxelles care a avut loc miercuri. Chiar dacă Georgia a îndeplinit toate condiţiile tehnice pentru ridicarea barierelor de circulaţie, Berlinul invocă actele criminale comise de reţele georgiene ca motiv de suspendare temporară a procesului de liberalizare. relatează EUObserver.

Germania solicită un raport din partea Comisiei care să prezinte în ce măsură problema infracţionalităţii există şi în alte state membre şi doreşte ca, înainte de liberalizare, Parlamentul European să ratifice „mecanismul de suspendare”, prin care UE poate retrage acordarea de vize în regim liber dacă cetăţenii statelor terţe care beneficiază de un asemenea regim depăşesc în mpd repetat perioada de şedere de 90 de zile sau cer frecvent azil politic.

Liberalizarea regimului de vize pentru Georgia urmează a fi discutată în zilele ce urmează de miniştri de interne şi de externe ai statelor membre şi ar trebui să obţină şi acordul Parlamentului înainte de pauza de vară pentru a intra în vigoare. Şansele ca cetăţenii georgieni să poată circula liber în UE înainte de alegerile legislative din octombrie au scăzut considerabil.

Preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, prezent la Bruxelles pentru a face lobby în favoarea liberalizării regimului de vize a precizat că nu înţelege poziţia Germaniei, dar că rămâne în continuare optimist. El a ţinut să sublinieze că amânarea liberalizării vizelor pentru Georgia va constitui o decredibilizare puternică a UE în întreaga regiune.

Ucraina este un alt stat a cărui solicitare de liberalizare a regimului de vize va fi discutată pe 14 iunie şi care, deşi a îndeplinit la rândul lui toate condiţiile tehnice, se pare că va primi o amânare. O sursă diplomatică familiarizată cu politica externă germană ar fi precizat pentru EUObserver că „nu a venit încă timpul” pentru o decizie pozitivă din cauza instabilităţii politice şi a numărul mare de ucraineni care vin în Europa.

Decizia Germaniei de a amâna liberalizarea regimului de vize, susţinută de Franţa şi Italia, adânceşte diferendele dintre nucleul dur al Uniunii şi statele membre din estul Europei care susţin că în lipsa unei rezolvări rapide a chestiunii georgiene, cetăţenii Georgiei vor începe să se reorienteze spre Rusia.

În aceste condiţii, reuniunea miniştrilor de interne ai UE de vineri se anunţă a fi una extrem de fierbinte.

Sursă suport foto: The Telegraph

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu