Curtea de justiţie a UE a decis marţi în favoarea Marii Britanii în cauza în care Comisia Europeană acuza statul britanic de discriminare atunci când condiţionează acordarea ajutoarelor sociale de deţinerea dreptului de rezidenţă pe teritoriul regatului, relatează AFP, citată de Agerpress.

„Marea Britanie poate cere ca beneficiarii de alocații pentru familie și pentru creșterea copilului să dispună de drept de ședere în acest stat. Chiar dacă această condiție este considerată ca fiind o discriminare indirectă, ea este justificată de necesitatea de a proteja finanțele statelor membre care îi primesc [n. red. pe migranți]”, informează Curtea de Justiţie într-un comunicat de presă.

Cauza fusese deschisă de Comisia Europeană în 2014, care semnala faptul că acţiunile statului britanic de restricţionare a acordării asistenţei sociale pe criterii ţinând de reşedinţă, contravine art. 45 TFEU, prin care se stipulează „abolirea oricăror discriminări fundamentate pe naţionalitate între muncitorii din Statele Membre în ceea ce priveşte angajarea, remunerarea şi alte condiţii de muncă şi de angajare”.

Restricţiile impuse de Marea Britanie au fost deja aprobate de celelalte 27 de state membre în acordul încheiat în februarie a.c.. În schimbul acestei concesii şi a altor câteva, premierul britanic David Cameron a promis că va face campanie pentru ca ţara sa să rămână în Uniunea Europeană.

Decizia Curţii de Justiţie vine să consolideze poziţiile taberei anti-Brexit cu puţin mai mult de o săptămână înainte de scrutinul hotărâtor în urma căruia Marea Britanie ar putea ieşi din Uniunea Europeană.

Decizia urmează să afecteze numeroşi cetăţeni europeni din state ale Europei de Est aflaţi în Marea Britanie şi care nu vor trece aşa-numitul test de „habitual residence”. De asemenea, în baza acordului din luna februarie, alocaţiile pentru copii migranţilor care şi-au început munca cu acea dată în Marea Britanie vor fi plătite doar într-un anumit procentaj, calculat pe baza nivelului de trai din ţările de origine, urmând ca regimul să fie extins către toţi aplicanţii, începând din 2020.

Comentariu Europunkt: Decizia Curţii de Justiţie reprezintă acceptarea unei limitări a libertăţii de circulaţie a persoanelor în cadrul UE, una dintre cele 4 libertăţi fundamentale de circulaţie pe care se bazează funcţionarea construcţiei europene (alături de libertatea de circulaţie a bunurilor, a serviciilor şi a capitalurilor). Acceptarea restrângerii acestei libertăţi de circulaţie creează un precedent periculos, fiind de aşteptat ca şi alte state membre să încerce să restricţioneze aceste libertăţi pentru a-şi proteja economiile.

Pe de altă parte, decizia reprezintă un impuls extrem de important pentru tabăra anti-Brexit din Marea Britanie, în condiţiile unui scor care se aşteaptă a fi foarte strâns la referendumul de pe 23 iunie.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu