Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și omologul său rus Vladimir Putin vor încerca să reducă decalajul dintre cele două părți în ciuda numeroaselor provocări cu care cei doi lideri se confruntă.

Pentru prima dată de când statele membre ale Uniunii Europene au impus sancțiuni economice Rusiei după acțiunile din Ucraina de acum doi ani, un lider al instituțiilor UE se va întâlni cu guvernul rus, astăzi, 16 iunie.

Juncker va participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde este așteptat să comunice perspectiva UE în ceea ce privește relațiile cu Rusia.

Însă mișcarea nu este văzută cu ochi buni de toată lumea. Guvernele est-europene, baltice, europarlamentari din partidul lui Juncker și chiar din echipa sa pun sub semnul întrebării această mutare diplomatică.

„Mă aștept ca el [Juncker] să se bazeze în mod clar pe pozițiile comune ale UE în ceea ce privește relațiile cu Rusia și, în primul rând, să ceară Rusiei să își respecte obligațiile internaționale în ceea ce privește drepturile europene de securitate și drepturile omului, pentru a pune capăt agresiunii din Ucraina și anexării ilegale a Crimeei”, a declarat ministrul estonian de externe Marina Kaljurand la începutul lunii iunie, atunci când călătoria oficialului european a fost confirmată.

Pasul conciliant al președintelui Comisiei Europene vine doar cu câteva zile înainte ca sacțiunile impuse Rusiei, după invazia din Crimeea și războiul din estul Urainei, să expire, pe 23 iunie. Acestea urmează să fie reînnoite prin consensul statelor membre.

Executivul UE încearcă să restabilească dialogul cu Putin pentru a evita și mai multe tensiuni în perioada și așa dificilă prin care Europa trece din pricina referendumului de pe 23 iunie privind Brexit.

„Domnul Juncker și-a dedicat cariera politică dialogului. Când relațiile dintre vecini sunt tensionate, el consideră că aceștia ar trebui să continue dialogul”, a declarat purtătorul de cuvânt, Margaritis Schinas, într-o scrisoare adresată Financial Times, potrivit EUObserver.

Jean-Claude Juncker se va deplasa în fosta capitală imperială a Rusiei cu vicepreședintele său pentru buget și resurse umane Kristalina Georgieva și comisarul pentru agenda digitală Günter Oettinger.

 

Sursa: EUObserver

Sursa Foto: cityam.com

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu