V-aţi calmat? Bun, atunci vă propun să începem o analiză la rece a ce a fost România – Albania şi a ce a fost în general România la acest turneu final.

1. Potrivit transfermarkt.de, naţionala Albaniei valorează 47 de milioane de euro, a României 55 de milioane de euro. O diferenţă infimă în fotbal. Spre comparatie, Paul Pogba, vedeta Franţei, valorează de unul singur 70 de milioane de euro. Numai privind aceste cifre am fi putut fi realişti, să ne dăm seama că este o performanţă şi faptul că suntem la Euro şi am jucat chiar bine în meciul de deschidere cu Franţa. Şi că nu (mai) e aşa o mare umilinţă că am pierdut cu Albania, echipa care cu acelaşi scor a învins în preliminarii Portugalia marelui Ronaldo.

2. Cum am mai spus într-un articol recent[1], naţionala Albaniei este compusă în mare parte din jucători proveniţi din foştii refugiaţi. Cei mai buni dintre ei au rămas la echipele ţărilor care le-au primit părinţii (6 la Elveţia, Mustafi la Germania, Candreva la Italia), iar cei care nu aveau valoare de aceste naţionale, sau pur şi simplu au ales cu sufletul, reprezintă culorile Albaniei. Ei bine, băieţii ăştia, în ţările care i-au găzduit, au condiţii de antrenament infinit mai bune decât ale românilor! Să nu uităm că:

a. National Arena, stadionul de 220 de milioane de euro al României, a fost închis de ISU timp de 5 luni pentru că era jale.

b. Rapid, Dinamo, CFR Cluj, U Cluj sunt în insolvenţă. Steaua e torţionată de armată pentru nişte arginţi şi exilată din Ghencea. Oţelul, Unirea Urziceni, FC Argeş, Sportul Studenţesc, Poli Timişoara, UTA Arad, Farul NU mai există sau aproape că nu mai există.

c. Campioana Astra Giurgiu este şi ea aproape de faliment şi are patronul la închisoare. Cum au multe alte echipe, de altfel.

d. În timp ce, de exemplu, echipa lui Sadiku, FC Vaduz (echipă din Liechtenstein carejoacă în prima ligă din, aţi ghicit!, Elveţia), evoluează pe un stadion cochet şi frumos. Şi sunt sigur că fotbalistul este şi plătit la timp![2]

3. Sărim în sus că nu am bătut în preliminarii, de exemplu, Ungaria, echipă care acum are 4 puncte la Euro (chiar dacă într-o grupă slabă). Ei bine, Ungaria are o medalie de bronz la Mondialul U20 din 2009. România nu a mai participat la un Mondial sau Euro de U20 de când era Florentin Petre eligibil. Acum joacă fiul său la Dinamo, asta ca să înţelegeţi cât de mult timp a trecut de atunci.

Fără sport juvenil, fără investiţii în copii, orice sport este pe ducă. În România la fotbal (dar şi în general) nu se investeşte absolut deloc în tineri. De aceea, singurii cât de cât tineri (între 22 şi 25 de ani, în condiţiile în care Anglia are puşti de 18 ani în lot care mai şi joacă) din lotul României au fost Stanciu, Alibec, Florin Andone şi Filip, patru talente ce au răsărit fără să fi trecut printr-un program clar de pregătire. Şi care la acest final erau cvasidebutanţi.

4. Anghel Iordănescu nu are nicio vină. Care dintre voi nu aţi fi ieşit de la pensie la 66 de ani pentru un salariu bun? Omul a jucat la ciupeală, ce a ştiut el dintotdeauna. Uitaţi-vă la meciul întreg dintre România şi Columbia din 1994[3] şi veţi înţelege despre ce vorbesc. Până la primul gol al lui Răducioiu, România a jucat autobaza în apărare şi apoi contraatac. Nea Puiu a jucat şi la Euro 2016 ceea ce ştie. Doar că acum nu îi mai are pe Hagi, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu sau Răducioiu, jucători de Real Madrid sau Chelsea. Ci pe Hoban, pe Săpunaru, pe Chipciu sau pe Keşeru. Doamne Ajută!

5. Singurul titular din naţionala României care joacă la un club mare este Tătăruşanu. Mai îl ai pe Chiricheş, care este rezervă şi câţiva has been, precum Săpunaru sau Raţ. Şi cam atât. Pauză. Şi atenţie, aceştia sunt cei mai buni care puteau fi selecţionaţi la naţională!

6. Singurul jucător capabil să facă în mod corect ambele faze din lotul României este Mihai Pintilii. Restul mijlocaşilor sunt fie foarte rudimentari în atac (Hoban), fie foarte uşor de depăşit pe faza defensivă (Sânmărtean, Prepeliţă). Ori în fotbalul modern mijlocaşii trebuie să fie box-to-box, să fie în stare să recupereze mingea, să ridice capul şi să îţi dea şi pasa/şutul cum trebuie. Toate astea în câteva secunde. Iar Pintilii are 31 de ani. Şi, culmea, şi el a debutat la naţională la 27 de ani! Mna, n-avea loc de talentaţii Cociş şi Florescu.

7 şi ultimul: Avea maaaaare dreptate Gică Hagi în ’98 când spunea că nu va mai exista multă vreme o generaţie ca a lui[4]. Chiar dacă facem mişto de el că uneori se exprimă greu, Gică ştie 3 limbi străine (engleză, turcă, spaniolă), a descoperit talente pe oriunde a antrenat (Torje, Pantelimon, Latovlevici, Bicfalvi, Arda Turan, Frank Ribery) şi şi-a riscat toată averea în ceva ce lipseşte Romaniei, discutat la punctul 3 – pepinierile de tineri jucători. Iar Viitorul lui e atacat din toate părţile, pe stilul „să moară şi capra vecinului”.

În încheiere,

Felicit jucătorii României pentru prestaţia, aşa modestă cum a fost, de la Euro 2016. Nu sunt ei singurii vinovaţi pentru mizeria în care au fost forţaţi să crească în juniorat şi să se antreneze în prezent.

Rog ca de acum încolo să ne bucurăm şi mai tare de fiecare dată cand Halep, Begu, Cirstea, Tecău sau fetele de la handbal, scrima sau băieţii de la polo sau rugby reuşesc câte o performanţă şi să nu îi mai luăm for granted.

Şi să nu uităm că naţionala de fotbal a României e oglinda societăţii în care trăim. Vrem fotbalişti mai buni, politicieni mai buni, societate mai bună, haideţi să ne schimbăm pe noi înşine, pe cei din jurul nostru şi tot aşa. Să facem un fel de pânză de păianjen de lucruri bune. Şi poate o să ne calificăm la World Cup 2018 şi vom câştiga şi noi un meci.

HAI ROMÂNIA!

[1] http://europunkt.ro/2016/06/16/romania-vs-elvetia-dincolo-de-fotbal/

[2] http://essma.eu/member/members-stadiums-1-447

[3] https://www.youtube.com/watch?v=3Z1WicR1BHs

[4] https://www.youtube.com/watch?v=jQfiLQ0wBUY

 

Tags: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Gabriel spune:

    Off topic: Am fost dezamagit sa vad ca citisem deja articolul pe facebook de dimineata in Mercedes.
    On: Foarte pertinenta analiza. Poate isi dau si domnii de sus seama ca pentru a putea fi macar cat de cat competitivi e nevoie de investitii in aripa tanara a fiecarei discipline (sportive sau de orice alta natura).

Lasă un comentariu