Franța a cerut luni, 20 iunie, liderilor UE să țină o discuție completă cu privire la viitorul sancțiunilor economice impuse Rusiei, chiar dacă acestea se așteaptă să fie reînnoite în scurt timp.

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a declarat că nu se pune problema ca sancțiunile să fie ridicate atâta timp cât Rusia nu reușește să aplice acordurile de încetare a focului în Ucraina, semnate la Minsk, în februarie 2015.

În același timp, blocul celor 28 de state membre nu pot reînnoi pur și simplu automat sancțiunile fără niște discuții serioase premergătoare.

„Condițiile de încetare a sancțiunilor nu sunt în vigoare, deoarece acordurile de la Minsk nu sunt nici respectate, nici puse în aplicare”, a spus Ayrault.

Oficialul francez a subliniat că își dorește ca următorul summit al liderilor UE, din 28-29 iunie, să nu se desfășoare printr-o adoptare formală a sancțiunilor impuse Rusiei pentru următoarele 6 luni, ci să existe o dezbatere reală în privința adoptării acestora.

În acest fel, liderii pot vedea dacă s-a înregistrat un anumit progrez în rezolvarea conflictului și ce s-ar putea face pentru a încuraja o posibilă deschidere, a adăugat Ayrault.

De asemenea, Germania și Austria au declarat să sancțiunile UE privind Rusia ar trebui eliminate treptat pe măsură ce procesul de pace progresează, iar abandonarea sancțiunilor anterioare ar putea fi ridicate numai în cazul în care planul de pace de la Minsk va fi pe deplin pus în aplicare.

Oficialii UE urmează să discute viitoarele sancțiuni contra Rusiei chiar astăzi, au spus unele surse diplomatice, potrivit EurActiv.com

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu