După numărarea a 97,9% din voturile exprimate în referendumul de joi privind rămânerea sau părăsirea UE de către Marea Britanii, opţiunea de ieşire din Uniunea Europeană a totalizat 51,8% din opţiunile britanicilor, cu 3,6 procente mai mult decât cea de păstrare a statutului de membru al comunităţii europene.

Singurele regiuni britanice care au votat majoritar pentru rămânerea în UE sunt Londra (numai aproximativ 30% pro-Brexit), Scoţia (doar 37,8% pro-Brexit) şi Irlanda de Nord (doar 44,3% pro-Brexit), în vreme ce Anglia şi Ţara Galilor au susţinut puternic opţiunea de ieşire din UE, cu rezultate preliminare de 54,6%, respectiv 55,5% pentru despărţirea de Bruxelles.

Pro-Brexit au votat în special cetăţenii britanici din ariile defavorizate din estul Angliei, dar şi regiuni care în mod tradiţional votau conform indicaţiilor partidului laburist, pro-european.

La vot s-au prezentat 71,8% din cei 46.499.537 milioane de cetăţeni britanici înscrişi pe liste, deci mai bine de 30 de milioane de alegători.

Efecte

  1. Liderii taberei pro-Brexit din Partidul Conservator şi din UKIP au cerut demisia premierului David Cameron, care sprijinise opţiunea de rămânere a regatului în UE. La solicitările privind demisia s-a raliat şi o parte însemnată a laburiştilor.
  2. De asemenea, liderul Partidul Laburist, Ed Milliband, de confruntă cu numeroase solicitări de demisie din partea membrilor nemulţumiţi de rezultatele slabe ale partidului în fiefurile sale tradiţionale.
  3. Lira sterlină a cunoscut cea mai puternică prăbuşire din ultimii 30 de ani, devalorizându-se cu 11% până la un nivel de 1,30 dolari.
  4. Partidele naţionaliste Sinn Fein şi SNP din Irlanda de Nord şi din Scoţia au arătat că prin votul de la referendumul de ieri Regatul Unit îşi pierde dreptul de a reprezenta cele două regiuni. Este foarte posibil ca în următoarele luni să asistăm la un referendum de unire a Irlandei de Nord cu Irlanda şi la un al doilea referendum în numai doi ani prin care scoţienii să îşi ceară independenţa.
  5. Partidele de extremă dreapta din alte ţări UE, precum Olanda şi Franţa, au cerut prin vocile liderilor lor organizarea unor referendumuri similare de părăsire a Uniunii Europene.

Sursa foto: The Guardian

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu