Supravieţuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a decedat la vârsta de 87 de ani, anunţul fiind făcut de Institutul israelian Yad Vashem.

Scriitorul şi activistul american de origine română Elie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în orașul Sighet, și-a pus amprenta asupra literaturii contemporane prin peste 50 de opere scrise atât în engleză, cât și în franceză.  Acesta s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pe tema Holocaustului şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii „Noaptea” în care rememorează experienţele sale din lagărul de exterminare de la Auschwitz.

În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, astfel fiind supranumit de către Comitetul norvegian „mesager pentru omenire”. Cu toate acestea, el a primit premiul cu modestie, precizând: „Am încercat să păstrez memoria vie, am încercat să lupt împotriva celor care au uitat, pentru că dacă uităm, suntem vinovaţi, suntem complici.”

Potrivit declarațiilor oferite de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, Wiesel a fost „o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului.”

Elie Wiesel a efectuat două vizite în România în 1964 şi în iulie 2002, fiind decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer. De asemenea, în anul 2001 a primit din partea preşedintelui Academiei Române, Eugen Simion, însemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei instituţii.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Am primit cu profundă tristeţe vestea morţii lui Elie Wiesel, supravieţuitor al ororilor Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalităţile cele mai influente care şi-a folosit din plin această forţă pentru a propovădui virtuţile toleranţei şi ale libertăţii, Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei şi a militat neobosit pentru cauza celor defavorizaţi.”

Dacian Cioloș, prim-ministru al României: „A fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului. Viaţa şi scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane, manifeste ale credinţei lui Elie Wiesel că forţele binelui şi ale libertăţii pot fi victorioase peste tot în lume.”

Sursa foto: Daily News

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu