Efecte Brexit/ Va fi nevoit Juncker să demisioneze?
Potrivit unui ministru german citat sub protecţia anonimatului de The Sunday Times, Angela Merkel va trebui să se confrunte cu o presiune tot mai puternică din partea unor state membre pentru ca Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei să demisioneze. Nemulţumirile sunt legate de abordarea dură pe care Juncker o demonstrează faţă de Regatul Unit, după referendumul privind Brexit, care ar putea afecta negocierile cu Londra, dar şi de tendinţele federaliste puternice ale şefului executivului european.
“Presiunea asupra lui [a lui Junker] să demisioneze va deveni tot mai mare, iar cancelarul Merkel va trebui să se ocupe de acest aspect anul care vine”, ar fi precizat ministrul german care a arătat de asemenea că Berlinul este nemulţumit de „satisfacţia” demonstrată de Junker după ce Marea Britanie şi-a exprimat dorinţa de a ieşi din Uniunea Europeană.
Imediat după referendumul din 23 iunie, care a consfinţit dorinţa britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, miniştrii de externe ai Poloniei şi Cehiei i-au cerut demisia lui Jean-Claude Juncker. Rezultatul referendumului din Marea Britanie i-a fost imputat lui Juncker mai ales ca urmare a diferendelor dintre aceste ţări şi actuala Comisie.
Nemulţumirea cabinetului german ar putea fi legată însă de impactul negativ pe care abordarea lui Juncker le-ar putea avea asupra negocierilor cu Regatul Unit. Berlinul deţine deja experienţa nefastă a negocierilor din luna februarie dintre David Cameron şi Comisie, pentru unele concesii acordate Marii Britanii în UE, care nu au putut opri desprinderea Regatului Unit de Uniunea Europeană. Chiar dacă negocierile de ieşire vor fi purtate de Consiliu, nu de Comisie, perpetuarea abordării dure a lui Juncker ar putea periclita rezultatul discuţiilor care vor avea loc.
fără comentarii
Fii primul care comentează