Weekend-ul trecut a avut loc cel mai groaznic atentat cu maşină capcană din Bagdad de la invazia americană din 2003 încoace. Peste 250 de oameni au murit capitala irakiană[1]. O maşină plină de explozibili a fost detonată în cartierul Karrada, tocmai în momentul în care familiile îşi făceau cumpărăturile pentru petrecerea de Eid al Adha, petrecerea care simboliza sfârşitul postului de Ramadan.

Atentatul terorist a fost revendicat de Statul Islamic. Gestul acesta reprezintă unul de completă disperare, întrucât ISIS pierde treptat tot mai mult teren. Recent au capitulat oraşul Fallujah în dauna armatei irakiene, susţinută de coaliţia internaţională condusă de SUA[2].

Despre gestul de a ucide oameni nu poate fi nimic de comentat. Uciderea unor oameni de aceeaşi religie cu tine, în numele religiei tale, în cea mai importantă perioada a Islamului, cu atât mai puţin. Schizofrenia pare a fi la ea acasă când e vorba de apostolii Statului Islamic. Sunt sigur că astfel de gesturi nu vor face decât să izoleze şi mai tare acest fanatism de tip religios al Daesh-ului şi să îl facă şi mai indezirabil pentru comunitatea musulmană globală.

Însă o altă chestiune mi-a atras atenţia cu privire la acest atentat, dincolo de tragedia propriu-zisă.  Se pare că detectoarele de bombă, care ar fi trebuit să detecteze maşinile-capcane, sunt false. De altfel, despre acest lucru se ştia de foarte mult timp.

Un om de afaceri, James McCormick, a fost condamnat încă din 2013 la 10 ani de închisoare pentru fraudă. Instanţele britanice dovediseră că detectoarele ADE-650 şi ADE-651, construite de firma lui McCormick, ATSC Ltd, erau false! Cu astfel de detectoare a fost cautată fără succes şi avocata Elodia Ghinescu. De altfel, o parte dintre componentele acestor detectoare erau construite în România, ţară care a cumpărat produsul finit şi chiar l-a vândut mai departe către alte state, chiar şi Irak[3].

Armata irakiană a cumpărat de la ATSC detectoare şi alte echipamente electronice în valoare de 53 de miliaone de lire sterline, în perioada 2007-2010! După ce în Marea Britanie aceste instrumente se dovediseră a fi false, autorităţile din Irak au continuat însă să le folosească. Abia după tragedia de săptămâna trecută premierul irakian Haidar al-Abadi a decis să scoată din uz aceste echipamente electronice inutile. Asta după ce peste 4.000 de irakieni au fost ucişi sau răniţi în atentate cu bomba ce ar fi putut fi preîntâmpinate dacă aparatura ar fi funcţionat cum trebuie[4].

Ce este mai frapant este că o companie din România a luat patentul acestui produs şi a mutat producţia sa integrală la noi în ţară după ce McCormick a fost încarcerat. O anchetă a BBC a scos la iveală acest fapt, fără să schimbe ceva[5]. Mai ales că Mira Telecom, compania în cauza, a fost mult timp unul dintre clienţii favoriţi ai statului român[6].

Astfel că putem să ne punem serios întrebarea la următorul atentat cu maşină capcană dacă victimele sunt cauzate de detectoare de bombă false de producţie internaţională, sub un consorţiu britanic, sau echipamentele sunt de producţie românească.

Cert este că scenariul conturat este unul asemănător cu dosarul Hexipharma, unde un produs făcut special pentru a îi aduce bani vânzătorului, din contractele cu un stat corupt, aduce daune imense cetăţenilor. Tocmai cei pe care statul ar trebui să îi apere.

[1] http://www.bbc.com/news/world-middle-east-36720720

[2] http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-fallujah-iraq-liberated-islamic-state-daesh-iraqi-army-a7103931.html

[3] http://www.cotidianul.ro/james-mccormick-condamnat-la-10-ani-de-inchisoare-pentru-escrocherie-212747/

[4] https://www.theguardian.com/world/2016/jul/04/iraq-orders-withdrawal-uk-fake-bomb-detectors-baghdad-haidar-al-abadi-james-mccormick

[5] http://www.bbc.com/news/uk-england-somerset-26391021

[6] http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/mira-telecom-imprumuta-de-la-cec-bank-5-5-mil-lei-si-garanteaza-cu-un-contract-cu-politia-de-frontiera-15433062

Mira Telecom, încă un contract pe bani publici

http://www.zf.ro/business-hi-tech/mira-telecom-a-depus-singura-oferta-pentru-sistemul-it-destinat-bursei-de-peste-din-tulcea-13717544

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu