Luni a avut loc deschiderea oficială a cursului „METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE – Curs pentru profesorii din comunitățile istorice”, prin care 25 de cadre didactice de limba română din regiunea Cernăuți (Ucraina) participă la un curs de formare, susținut de experţi din România.

Cursul, care îşi propune să ofere profesorilor români din Ucraina formare în domeniul metodelor moderne de predare a limbii materne, face parte dintr-un proiect derulat în perioada 10 – 16 iulie 2016, de Asociaţia CENTRUL ROMÂN PENTRU INIŢIATIVĂ SOCIALĂ, în calitate de beneficiar al unei finanțări din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, având ca parteneri Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” Brănești (județul Ilfov), cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Ucraina.

Managerul proiectului, Antuanela Roşioru, a arătat că „demersul Centrului Român pentru Inițiativă Socială vizează facilitarea accesului cadrelor didactice de limba română din comunitățile istorice la un program de formare similar cu cel al cadrelor didactice din țară„. Intenţia organizatorilor cursului este ca profesorii din afara granițelor să poată înțelege, adapta și aplica și la nivelul comunităților din care provin metode asemănătoare cu cele din țară și să transmită în teritoriu experiențele europene acumulate în România”, a completat Roşioru.

Oficialităţile statului român au salutat organizarea cursului, ca un demers binevenit pentru educaţia românilor din afara graniţelor şi pentru consolidarea legăturilor dintre aceştia şi România.

Petre Guran, secretar de stat, a transmis mesajul ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni: „Este foarte important ca profesorii de limba română din regiunea Cernăuți, precum și din alte regiuni unde există importante comunități românești, să aibă acces la aceleași programe de formare de care beneficiază și cadrele didactice din România. Prin aceste instrumente putem crea un spațiu educațional comun și ne putem asigura de calitatea învățământului în limba română.”

De asemenea, senatorul Viorel Badea, membru al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României, a subliniat în mesajul său către profesorii bucovineni: „Îmi doresc foarte mult ca Dvs. să duceți mai departe învățarea limbii române în nordul Bucovinei. Nimic nu este mai de preț decât a proteja o minoritate cu tot ceea ce înseamnă ea pe teritoriul statului respectiv.

 

 

 

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu