Ponderea schimburilor comerciale dintre UE şi China din totalul comerţului european în Asia şi Oceania a crescut de la 27,4% în 2005 la 39,6% anul trecut, ceea ce face ca Beijingul să fie de departe cel mai important partener de afaceri al Europei de pe continentul asiatic. China se află cu mult în faţa Rusiei – 15,9% şi Japoniei – 8,8%, relevă datele publicate joi de institutul oficial de statistică al UE, Eurostat.

Diferenţa actuală este cu atât mai spectaculoasă cu cât în urmă cu 10 ani, ponderile comerţului cu Rusia şi Japonia din totalul comerţului asiatic al UE erau de 22,0%, respectiv 15,2%.

În relaţia comercială cu China, deficitul înregistrat de statele membre ale UE este 180,1 miliarde de euro.

Pe de altă parte, Germania este cel mai mare exportator european către statele din Asia şi Oceania, cu 34% din total, fiind urmată la mare distanţa de Regatul Unit – 12%, Franţa – 11% şi Italia – 8%. Germania este de altfel unul dintre puţinele state membre care nu înregistrează deficit comercial în relaţia cu statele din Asia şi Oceania, diferenţa dintre valoarea exporturilor şi importurilor germane fiind de 16,8 mld. euro.

Notă: Statele luate în considerare ca reprezentând Asia şi Oceania sunt cei 10 membri ai ASEAN – Brunei, Cambogia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam – alături de Australia, Bangladesh, China, India, Japonia, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă, Pakistan, Rusia şi Coreea de Sud.

Sursa foto: WTO

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu