O comună din nordul Norvegiei a iniţiat demersuri pentru cedarea unui vârf muntos către statul finlandez, cu ocazia centenarului independenţei Finlandei, care va avea loc în 2017. Luni, premierul norvegian Erna Solberg a declarat pentru postul naţional de televiziune NRK că, deşi există unele bariere de ordin formal, iniţiativa este luată în considerare cu seriozitate de executivul pe care îl conduce.

Locuitorii din Kafjord au început demersurile legale după ce topograful Bjorn Geirr Harsson a observat că cel mai înalt vârf finlandez, cu o altitudine de 1.324 m, aflat la graniţa cu Norvegia, este în realitate o colină – adică este rotunjit. În acelaşi masiv muntos, dar aparţinând acum Norvegiei, se află vârful Halti, cu o altitudine de 1.331m, un vârf în adevăratul sens al cuvântului.

Inf. 135 b

Pornind de aici şi realizând pe de o parte că Norvegia este deja o ţară eminamente muntoasă, cu o altitudine maximă de 2469m, iar pe de alta dându-şi seama că în 2017 finlandezii sărbătoresc 100 de ani de la obţinerea independenţei, locuitorii din Kafjord au început o campanie viguroasă pentru a dona vârful Halti „naţiunii soră”.

Ei nu s-au înspăimântat nici de faptul că articolul 1 al Constituţiei norvegiene stipulează că teritoriul naţional este „indivizibil şi inalienabil”, aducând drept argument unele rectificări teritoriale minore care au avut loc între cele două ţări în 1975-1976.

De altfel, în ciuda tuturor obstacolelor, popularitatea solicitării locuitorilor din Kafjord este în continuă creştere: pagina de facebook „Halti som jubileumsgave”  („Halti ca dar de aniversare”) a strâns deja 13.600 de like-uri.

Sursa: Le Monde

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu