Ca urmare a Brexit-ului, UE va fi nevoită să reloce cele 2 agenţii europene aflate la Londra: Autoritatea Bancară Europeană (EBA – European Banking Authority) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA – European Medicines Agency). Italia şi Spania au început deja campanii de lobby pentru ca cele două agenţii să fie mutate la Barcelona, respectiv Milano, chiar dacă pe teritoriul lor există deja instituţii similare ale UE, iar România, Bulgaria, Cipru, Slovacia şi Croaţia nu deţin nicio agenţie europeană la momentul actual.

Ambele agenţii funcţionează în domenii influente şi în care sunt rulate fluxuri imense de bani, ceea ce face ca interesul Italiei şi Spaniei, două ţări care doresc să obţină cât mai multe beneficii prin înlocuirea Marii Britanii în multiple domenii, să fie unul sporit.

Premierul italian Matteo Renzi a creat deja un grup de lucru care are obiectivul de a atrage relocarea celor două agenţii în Italia. De asemenea, primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, a făcut pe 6 iulie o vizită la Londra pentru a prezenta avantajele care ar decurge din mutarea agenţiilor în metropola lombardă, care beneficiază de „o infrastructură excelentă, zece universităţi, investiţii care ţintesc la explozia economică a zonei”.

Pe de altă parte, oficialii spanioli au emis mai multe mesaje în care se arată că guvernul central de la Madrid lucrează îndeaproape cu cel regional din Catalunia pentru a crea condiţiile atragerii EMA la Barcelona, oraş care de altfel fusese al doilea după Londra în competiţia desfăşurată atunci când agenţiei i-a fost stabilit iniţial sediul. Pentru EBA, Spania propune ca nouă reşedinţă Madridul.

Dar Italia şi Spania deţin deja mai multe agenţii, autorităţi şi centre europene, în vreme ce state membre nou-venite – România, Bulgaria, Cipru, Croaţia şi Slovacia – nu au pe teritoriul lor niciun organism european de o asemenea anvergură.

Conform art. 341 din Tratatul UE  „Sediul instituţiilor Uniunii este determinat de comun acord de guvernele statele membre”, ceea ce transformă decizia într-una eminamente politică.

Totuşi, sunt şi alţi factori care pot înclina balanţa într-un sens sau în altul. De pildă, pentru cei 159 de angajaţi ai EBA, este importantă proximitatea faţă de un mare centru financiar (ceea ce avantajează şi Amsterdamul, pe lângă Madrid şi Milano), iar pentru EMA este vitală o bună reţea de transport internaţional, dat fiind faptul că agenţia este vizitată regulat de peste 3600 de experţi, dintre care 890 sunt angajaţi permanent.

Indiferent de rezultatul final al negocierilor de relocare, există temeri că procesul de mutare va fi unul anevoios şi cu rezultate nefaste asupra agenţiilor, dat fiind că este posibil ca mulţi dintre experţii celor două instituţii îşi vor da demisia, afectând capacitatea de funcţionare.

Sursa: EurActiv.com

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu