În ultima vreme, fel de fel de ,,specialiști” susțin sus și tare că știu care facultate este de viitor şi că sunt în măsură să îţi spună către ce domeniu să te îndrepți dacă vrei o carieră bănoasă.

Tinerii absolvenți de liceu fac întocmai. În timp ce autodeclarații specialiști mizează pe IT, absolvenții adaugă și Dreptul, Medicina sau Politehnica în lista facultăților ,,aducătoare” de venituri mari și sigure.

În schimb, în categoria facultăților inutile, se regăsesc de obicei acelea cu profil umanist. Deși e loc pentru toți sub soare, vorba aia, există oameni care te desființează deîndată ce aud ce ai ales să studiezi. ,,Fără matematică? Mda, o facultate inutilă! De ce nu te-ai dus în IT? De ce nu faci Medicină? Astea-s facultăți notabile.”

Răspunsul este cu siguranță unul simplu, dar destul de dificil de acceptat pentru oamenii cu prejudecăți ori superficiali: Pentru că nu toată lumea este atrasă de științele exacte, pentru că nu toată lumea are curaj să fie medic, pentru că nu suntem cu toții la fel și pentru că nu banii din cont sunt direct proporționali cu fericirea unui om.

Am vorbit despre asta cu Andrei, student la una dintre facultățile cu profil real. E drept, pentru un student mulțumit de alegerea făcută nu va fi o altă facultate mai bună, însă mă așteptam la o oarecare deschidere din partea lui și la mai multă înțelegere pentru cei care nu vor fi niciodată primii în rezolvarea problemelor de geometrie.

,,Facultățile cu profil umanist le faci așa, pentru tine, dar sunt inutile, nu-ți oferă nimic concret. Uită-te numai câți ziariști sunt, câți absolvenți de Litere și așa mai departe. Piața e suprasaturată de ei, nu se mai caută. Întotdeauna va fi nevoie de ingineri ori de medici.”

L-am contrazis şi am încercat să-i explic că este nevoie de oameni din fiecare domeniu, că fiecare om are rolul lui în societate și pe piața muncii. În zadar!

Şi aşa ajungem de multe ori să ne confruntăm cu fenomenul ,,Absolvenții Spiru Haret de ieri sunt managerii de azi”. Aceștia sunt oamenii care nu ştiu altceva decât să strâmbe din nas atunci când un proaspăt absolvent de facultate, fără experiență în câmpul muncii, îndrăznește să solicite angajarea la el în instituţie sau, mai rar, în companie.

În cele din urmă, dacă ne nemulţumeşte consumerismul, dacă tot ne deranjează sărbători precum Valentine’s Day sau chiar Crăciunul devenit mult prea comercial, hai să nu devenim cu voia noastră și noi ceva vandabil! Dar dacă ne place lumea aceasta în care totul are un preţ, chiar şi o fiinţă umană, atunci hai să închidem facultăţile destinate umaniştilor!

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu