Potrivit generalului german, Michael Gschossmann, Germania și Olanda vor testa noile sisteme antiaeriene și antirachetă în luna octombrie. Având ca principal scop sporirea securității în fața amenințărilor rusești, noile sisteme NATO ar urma să fie amplasate în Polonia și țările baltice.

La începutul lunii octombrie, pe insula Creta, peste 40 de interceptoare vor fi testate în cadrul unui exercițiu NATO, la această acțiune urmând să participe peste 300 de militari din Germania, 100 din Olanda, 10 militari din SUA și un distrugător american Aegis. Ca urmare a acestor teste, sistemul  Forţei binaţionale de Reacţie pentru Apărarea Antiaeriană și Antirachetă va deveni funcțional urmând să fie mobilizat de NATO în diferite regiuni.

În contextul în care Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia se tem de o posibilă militarizare a enclavei ruse Kaliningrad. În timp ce statele baltice au salutat viitoarele acțiuni NATO, reacțiile Rusiei nu vor întârzia să apară.

Michael Gschossmann a precizat „Vom oferi garanţii de securitate suplimentare şi vom transmite un semnal politic prin mobilizarea acestui sistem mixt – german, olandez, cu elemente americane Patriot -, care are caracter pur defensiv şi care va putea fi staţionat în Polonia sau în ţările baltice.”

Sursa foto: The Wall Street Journal

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu