Un comitet al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a decis vineri că barierele impuse de Rusia importului de porci vii, de carne şi de preparate din porc din UE nu respectă standardele internaţionale în materie de schimburi comerciale, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de The Baltic Times.

Comitetul a sancţionat de asemenea barierele individuale impuse de Rusia importurilor de produse similare din Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, şi acestea fiind considerate ca violând reglementările Acordului OMC privind aplicarea de măsuri sanitare şi fitosanitare.

În cazul în care Rusia nu va contesta raportul comitetului în termen de 60 de zile, acesta va fi adoptat de OMC şi va deveni obligatoriu pentru autorităţile de la Moscova.

Comisia Europeană a salutat raportul OMC arătând că transmite un semnal important Rusiei şi altor actori internaţionali privind necesitatea respectării standardelor mondiale în materie de comerţ, mai ales a celor privind adoptarea măsurilor de protecţie pe baze ştiinţifice serioase şi a celui al regionalizării, care înseamnă că măsurile de protecţie nu pot fi luate împotriva unor teritorii extinse atunci când riscurile au fost identificate doar punctual, în anumite zone restrânse.

Rusia şi-a închis piaţa porcilor vii, cărnii de porc şi produselor de porc în ianuarie 2014, argumentând prin existenţa unor focare de febră porcină africană la populaţiile de porci mistreţi de la graniţele Poloniei şi Lituaniei cu Belarus. Măsura a fost menţinută în pofida caracterului local al epidemiei şi al măsurilor întreprinse pentru eradicarea ei.

Înainte de impunerea restricţiilor de import, un sfert din totalul exporturilor europene de carne de porc aveau ca destinatar Rusia, pentru anul 2013 valoarea lor fiind estimată la 1,4 miliarde de euro.

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu