Tot mai mult se discută în ultima vreme – în presă și nu numai – despre o posibilă invazie a armatei ruse în Ucraina. Printre argumentele unei asemenea evoluții a situației din Donbas enumerăm: remanierile pro-război din cadrul Administrației Prezidențiale Putin, declarațiile din ce în ce mai belicoase ale liderilor de la Kremlin, aplicațiile militare din regiunea transnistreană și, nu în ultimul rând, o evidentă escaladare a conflictului din estul Ucrainei. Recent, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a comunicat că în cazul unei agravări profunde a situației, va fi introdusă legea marțială și organizată o amplă mobilizare în armată. „Noi nu excludem posibilitatea introducerii legii marțiale și o nouă mobilizare” militară, a declarat Poroșenko.

Vorba lui Vladimir Jirinovski…

Recent, unul dinte cei mai scandaloși politicieni ruși, Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia a declarat, în cadrul unei emisiuni la radio „Eho Moskvî”, că Vladimir Putin a elaborat un plan în care ocuparea Ucrainei ar fi programată cu câteva zile înainte de desfăşurarea propriu-zisă a alegerilor prezidențiale din SUA, mai exact până în data de 2-3 noiembrie anul curent. În opinia politicianului rus, „marea invazie a Ucrainei” ar trebui să aibă loc la începutul lunii noiembrie pe motiv că în această perioadă SUA nu vor putea reacționa adecvat, fiind în mijlocul procesului scrutinului prezidenţial. Totodată, Jirinovski consideră că Donald Trump va fi ales președinte al SUA, iar acesta va numi conflictul ruso-ucrainean și anexarea eventuală a Ucrainei drept „o chestiune rusească internă” şi prin urmare, SUA nu vor interveni. De asemenea, Jirinovski este convins de reuşita planului preşedintelui rus deoarece majoritatea populației ucrainene este loială față de Rusia, susţinându-şi această opinie menţionând că „80 la sută dintre cetățenii ucraineni se pronunță pentru unirea cu Rusia” (n.a. – ce-i drept, sondajele sociologice din Ucraina arată contrariul).

Merită menționat faptul că Jirinovski nu obosește să tot amâne perioada de invadare a teritoriului ucrainean de către Rusia, tot promițând consumatorului informațional intern, dar și celui extern, că din moment în moment Kremlinul va restabili „adevărul istoric”, înghițind Ucraina. Unii analiști politici consideră că declarațiile lui Vladimir Jirinovski nu trebuie, în genere, luate în calcul. Or, acest om politic reprezintă un punct de vedere marginal și radical. În același timp, un alt grup de analiști susțin că într-un stat mega-centralizat cum este Rusia, nu orice politician poate să comenteze și/sau să anunțe noile proiecte ale Kremlinului. Ceea ce înseamnă că și aceste amenințări și prognoze „apocaliptice” ale lui Jirinovski au un anumit scop – unul informațional-politic bine definit, înscris în strategia haosului controlat din așa-zisă „străinătate apropiată”.

Ucraina, înconjurată din toate părțile

În pofida declarațiilor și analizelor politice, unele fapte pot cu adevărat să ne pună pe gânduri. „Sarcina Moscovei este să înconjoare Ucraina din toate părțile. Situația cu Belarusul este clară. Lukașenko joacă pe două fronturi. Iar aceste jocuri se termină prost. Dacă el permite trecerea trupelor rusești prin Belarus, această decizie se va întoarce împotriva lui. Segmentul neocupat rămâne încă Moldova. Acolo în curând vor avea loc alegerile prezidenţiale. În Transnistria este dislocat contingentul rus de o mie cinci sute de militari”, a comunicat comandantul Forţelor Maritime Militare ale Armatei Ucrainei, viceamiralul, Igor Voroncenko, într-un interviu pentru portalul Grani.ru, citat de Agora. În același timp, potrivit Secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksandr Turcinov, în Crimeea anexată de Rusia continuă campania de militarizare a peninsulei, fiind dislocate tot mai multe trupe și armament. Potrivit oficialilor de la Kiev, Rusia a amplasat în Crimeea armament nuclear, amenințând securitatea tuturor statelor din bazinul Mării Negre. Așadar, Ucraina poate fi cu adevărat înconjurată din toate părțile, dacă Lukașenko va permite dislocarea trupelor ruse pe teritoriul său – susțin oficialii ucraineni.

Cercul informațional-vicios

În informațiile alarmante care circulă în presă întrevedem și un element de bază al războiului hibrid și al confruntării informaționale. Totuși, luptele informaționale sunt purtate de ambele părți. Declarațiile belicoase ruse au ca scop destabilizarea situației din Ucraina. Fără să mai recurgă la invazii și războaie de anvergură, prin declarații războinice, informațional asimetrice, Kremlinul deja creează neplăceri Kievului prin: destabilizarea situației sociale și semănarea panicii; deformarea imaginii internaționale a țării și reducerea atractivității investiționale a Ucrainei (cine ar dori să investească bani într-un stat care poate să intre în război mâine-poimâine?); invitarea liderilor de la Kiev să recurgă la contraargumente, care să fie prezentate publicului intern rus drept amenințări la adresa Rusiei (declarația lui Petro Poroșenko privind legea marțială este prezentată în presa rusă nu ca o reacție la amenințările ruse, ci ca o îngrozire independentă); demonstrarea Occidentului că lucrurile s-ar putea înrăutăți, deoarece Ucraina ține, totuși, de lumea rusească, fapt insistent promovat în ultimii ani.

Kievul a tras unele concluzii în ultimii ani în urma confruntării informaționale cu partea rusă. Declarațiile oficialilor de la Kiev au ca scop să demonstreze cetățenilor ucraineni că situația poate să devină destul de gravă, că toate problemele din țară au loc din motivul acțiunilor destabilizatoare rusești, fiind conturată insistent imaginea inamicului extern rus, care să consolideze societatea ucraineană și să o învețe să rabde greutățile economice, eșecurile guvernamentale ș.a.m.d. pentru că țara este în război. În același timp, este argumentat faptul că armata are nevoie de mai multe resurse financiare (cheltuite, ce-i drept, destul de netransparent) pentru a fi gata de orice evoluție a situației din Donbas. Așadar, Kievul continuă să sperie societatea cu inamici și dușmani străini, repetă că marea invazie poate să aibă loc oricând, însă nu uită să concluzioneze de fiecare dată că situația este sub control! Pe plan extern, duritatea și fermitatea președintelui Poroșenko referitoare la legea marțială și mobilizare au ca scop să demonstreze Occidentului că fără o gestionare corectă a crizei ucrainene, în estul Europei va apărea un război de anvergură, care va afecta, fără doar și poate, statele membre UE, care, la rândul lor, trebuie neapărat să susțină Kievul. Cercul informațional-vicios se încheie aici…

Concluzii

Așadar, observăm o continuare a războiului informațional ruso-ucrainean, o metamorfozare a războiului hibrid – încercarea de a cauza daune inamicului indirect. Zvonurile informaționale cum că armata rusă va invada Ucraina în cel mai scurt timp au și ele un scop tactic. Sunt, însă, unele circumstanțe care trebuie luate în calcul în timpul analizei situației din Donbas. În primul rând, invadarea Ucrainei va fi destul de dureroasă pentru Rusia. Raioanele mici din regiunile Donețk și Lugansk, controlate de separatiștii pro-ruși, întâmpină dificultăți economice enorme: absență de medicamente în farmacii, crize alimentare, financiare etc. La diverse negocieri, liderii separatiști au tot cerut Kievului să continue finanțările pensiilor și a salariilor, fiindcă sunt probleme în acest sens. Ce va fi în cazul unor teritorii mai mari controlate de separatiști? În cel de al doilea rând, în pofida superiorității evidente a armatei rusești față de cea ucraineană, pe zi ce trece Kievul devine tot mai consolidat și pregătit din punct de vedere militar. Adică, costurile sunt din ce în ce mai mari pentru Vladimir Putin în cazul adoptării deciziei de a invada Kievul. Ucraina din anul 2016 nu este cea din 2014.

În încheiere, merită menționat faptul că opiniile de mai sus se bazează pe o logică politică și economică actuală, pe riscuri, evoluții și costuri, gândite occidental în unele cazuri. Dar care-i logica Kremlinului și există oare vreo logică în acest caz? Este o întrebare fără de răspuns, din păcate.

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu