Avioane şi maşini performante, mobilier vândut peste tot în lume, unul dintre cele mai ridicate niveluri de dezvoltare umană înregistrat pe mapamond… Acestea sunt doar câteva dintre etichetele pe care le asociem cu Suedia, ţară recunoscută pentru nivelul ridicat de eficienţă al tehnologiei folosite în producţia de bunuri şi livrarea de servicii. Există însă un domeniu în care Suedia nu performează aşa cum ne-am aştepta: trenurile de mare viteză, care înregistrează cea mai mare rată de întârzieri din Europa şi una dintre cele mai ridicate din lume.

În Suedia există două rute pe care circulă trenuri de mare viteză, Stockholm-Gothenburg şi Stockholm-Malmö. În intervalul 2008-2015, 66% dintre aceste garnituri au înregistrat întârzieri mai mari de 5 minute. La acelaşi criteriu, ţări precum Japonia, Franţa şi Spania se plasează mult mai bine, cu rate ale întârzierilor de 99, 98, respectiv 92%. Chiar şi trenurile Eurostar dintre Franţa şi Regatul Unit se plasează cu mult mai bine decât Suedia, cu o rată a întârzierilor de 91%.

Principala cauză a întârzierilor din Suedia este reprezentată de vechimea infrastructurii şi de lipsa unei mentenanţe adecvate în ultimele decenii, conform oficialilor suedezi din domeniul transporturilor.

Pe de altă parte, spre deosebire de alte ţări, în Suedia trenurile de mare viteză rulează pe aceleaşi şine cu alte trenuri de călători şi cu trenurile de marfă, astfel încât orice întârziere ale ultimelor rezultă de obicei şi în întârzieri însemnate ale garniturilor de mare viteză.

Sursă informaţie şi foto: Svenska Dagbladet

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu