În Germania a fost consolidată coaliţia de sindicate şi organizaţii ale societăţii civile „CETA und TTIP stoppen”, care se opune acordurilor de liber schimb cu Canada şi SUA şi care cheamă sute de mii de germani la proteste împotriva acestor înţelegeri pe 17 septembrie, relatează Deutsche Welle.

Coaliţia, al cărui nume înseamnă „Stop CETA şi TTIP!”, cere oprirea de urgenţă a negocierilor dintre europeni, canadieni şi americani pentru încheierea Acordului Comprehensiv Economic şi Comercial (CETA, cu Canada) şi a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP, cu SUA). Din ea fac parte o serie largă de grupări, de la cel mai mare sindicat din Germania, Verdi, la organizaţii ecologiste şi creştine.

În sprijinul revendicărilor ei, coaliţia va organiza manifestaţii pe 17 septembrie în marile oraşe germane, printre care Berlin, Frankfurt, Hamburg, Koln, Leipzig, Munchen şi Stuttgart. Organizatorii estimează că la proteste vor participa câteva sute de mii de oameni, într-o reeditare a unor manifestaţii similare de anul trecut.

Nemulţumirile opozanţilor variază de la îngrijorarea privind diminuarea standardelor calitative în producţie şi ameninţări la adresa mediului până la suspiciuni privind introducerea unor prevederi care să favorizeze corporaţiile multinaţionale în raport cu statele. Nemulţumirile sunt alimentate de lipsa transparenţei publice în ceea ce priveşte evoluţia negocierilor.

În acest moment, negocierile pentru CETA sunt în faza terminală, urmând ca într-un viitor apropiat acordul cu Canada să fie supus ratificării. CETA poate fi văzut ca un proiect pilot chemat să pregătească TTIP, faţă de care opoziţia este cu mult mai ridicată.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu