Comisia Europeană a dat marţi verdictul în urma investigaţiei sale privind facilităţile fiscale primite de gigantul informatic american Apple în Irlanda: acestea sunt ilegale şi corporaţia americană trebuie să plătească retroactiv taxe în valoare de 13 miliarde de euro.

Investigaţia demarată în iunie 2014 a demonstrat că deciziile prin care Irlanda oferea unele facilităţi fiscale începând cu anul 1991 gigantului american sunt ilegale din perspectiva legilor ajutorului de stat care funcţionează în UE.

Inf. 168 - Apple taxe Irlanda

Comisarul european cu responsabilităţi în domeniul competiţiei, Margrethe Vestager, a declarat:

„Statele membre nu pot oferi beneficii fiscale anumitor companii agreate – este ilegal sub aspectul regulilor UE privind ajutorul de stat. Investigaţia Comisiei a conchis că Irlanda a oferit Apple facilităţi fiscale ilegale, care a permis companiei să plătească taxe substanţial mai mici decât alte afaceri pentru mai mulţi ani. De fapt, tratamentul selectiv a permis Apple să plătească taxe corporatiste reale pentru profiturile ei din Europa de 1% în 2003 şi de doar 0,005% în 2014.”

Irlanda este obligată la momentul actual să colecteze retroactiv taxe de la Apple în valoare de 13 miliarde de euro. Atât Apple, cât şi guvernul irlandez au precizat că vor contesta măsura.

Comentariu Europunkt: Decizia Comisiei face să se resimtă întreaga putere a Uniunii Europene la nivel mondial, dată de controlul pe care îl deţine asupra unei pieţe imense de 500 milioane de consumatori, putere care este în măsură să afecteze chiar şi giganţi multinaţionali precum Apple. Decizia nu este prima de acest fel – Comisia a mai dat verdicte similare în Belgia şi Olanda, împotriva Starbucks şi BP Plc. Este de aşteptat ca războiul Comisiei împotriva giganţilor informatici americani să continue, cu decizii ce urmează a fi luate în cazurile Google şi Netflix. În aceste condiţii, se preconizează vremuri tulburi pentru relaţiile dintre SUA şi UE şi în special pentru viitorul TTIP. De asemenea, unii oameni politici britanici, precum Nigel Farage, au propus ca Marea Britanie să atragă toate companiile nemulţumite de legislaţia UE şi să devină un „paradis fiscal” la poarta de intrare în Europa.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu