Conducerea companiei ruse de gaze naturale Gazprom se deplasează miercuri în Turcia pentru a relua discuţiile cu guvernul de la Ankara privind construcţia gazoductului Turkish Stream, care ar urma să traverseze Marea Neagră şi teritoriul turcesc, pentru a ajunge în cele din urmă în Grecia, relatează EUObserver.

Anunţul a fost făcut de Alexander Medvedev, directorul executiv adjunct al Gazprom, care a precizat că reluarea proiectului Turkish Stream a fost decisă de miniştri de resort ai Rusiei şi Turciei, la o întâlnire recentă.

Întrevederea dintre cei doi miniştri a survenit ulterior scuzelor prezentate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan omologului său rus, Vladimir Putin, pentru doborârea unui avion de vânătoare în noiembrie 2015. Înaintea reconcilierii ruso-turce, proiectul Turkish Stream, fusese abandonat.

Acest gazoduct, care ar urma să aprovizioneze UE urmând ruta Marea Neagră – Turcia – Grecia, reprezintă alternativa găsită de Rusia după ce proiectul South Stream, de alimentare directă pe ruta Marea Neagră – Bulgaria, a fost abandonat ca urmare a obiecţiilor Comisiei Europene. Atât Turkish Stream, cât şi South Stream, sunt proiecte care ar ocoli Ucraina, stat actualmente adversar Rusiei, prin care trece acum cea mai însemnată cantitate de gaze naturale către Europa. În mod similar, Rusia pregăteşte în Marea Baltică gazoductul Nord Stream 2, direct către Germania, proiect căruia i se opune vehement Polonia.

Din cu totul alte considerente, Bulgaria se opune Turkish Stream, manifestându-şi astfel frustrarea că ruta sudică prin care Rusia intenţionează să ocolească Ucraina, urmează să ocolească şi propriul ei teritoriu, din cauza opoziţiei Comisiei. De altfel, premierul bulgar Boiko Borisov l-a contactat telefonic la începutul lunii august pe Vladimir Putin, pentru a propune reînvierea proiectului South Stream.

EUObserver readuce în atenţie observaţiile primite anul trecut de la un diplomat slovac, care compara proiectele gazoductelor ruseşti cu campania de dezinformare din războiul din Ucraina:

„Unii lideri europeni continuă să se întâlnească cu Vladimir Putin şi să creadă ce spune el. Dar el spune lucruri diferite fiecăruia în parte, iar acţiunile sale nu corespund cu vorbele sale”.

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Gelu Vlad spune:

    EUObserver-reprezinta punctul de vedere al americanilor, deci ce mai poate fi spus…

Lasă un comentariu