SUA şi Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie siriană anti-ISIS compusă majoritar din miliţii kurde, au anunţat marţi că a fost încheiat un armistiţiu între Turcia şi trupele kurde, relatează AFP.

Trupe turceşti şi rebeli sirieni sprijiniţi în Ankara au pătruns pe 24 august pe teritoriul Siriei în cadrul operaţiei militare „Scutul Eufratului”, care are ca obiectiv declarat crearea unei zone tampon în jurul graniţei turco-siriene, prin curăţarea regiunii de islamiştii din gruparea teroristă Statul Islamic. Intervenţia militară turcă a evoluat însă în confruntări armate cu militanţii kurzi din gruparea YPG, oficialii turci admiţând că un alt scop al acţiunii este acela de a împiedica extinderea controlului kurd în Siria.

SUA, care sprijină atât Turcia, cât şi forţele kurde în campania împotriva Statului Islamic, a solicitat kurzilor să se retragă la est de râul Eufrat încă din prima zi a intervenţiei turce, prin vocea vice-preşedintelui Joe Biden, aflat într-o vizită la Ankara.

Marţi, purtătorul Centrului de Comandă al SUA, col. John Thomas a declarat că „în ultimele ore, am primit asigurări din partea tuturor părţilor implicate că schimburile de focuri vor înceta şi că se vor concentra asupra ameninţării reprezentate de ISIS”. Thomas a subliniat că acordul este unul de principiu şi că SUA speră ca el să devină tot mai puternic în zilele care urmează.

Înţelegerea a fost confirmată de partea kurdă printr-un purtător de cuvânt al miliţiilor aflate în regiunea Jarabulus. Partea turcă nu a confirmat încă oficial încheierea armistiţiului.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu