Un raport făcut public marţi de Agenţia Europeană pentru Mediu arată că taxele de mediu sunt mai profitabile din punct de vedere fiscal decât cele pe muncă sau cele aplicate corporaţiilor, stimulând în acelaşi timp trecerea mai rapidă spre o economie verde, sustenabilă. Agenţia Europeană pentru Mediu propune luarea în calcul a acestor concluzii în elaborarea politicilor fiscale ale statelor membre.

Raportul arată că în prezent există taxe de mediu în fiecare stat european, dar că impactul lor este în continuare unul destul de mic. Chiar şi aşa, potenţialul unor taxe precum cele pe carburant sau pe emisiile de carbon este foarte mare, atât în protejarea mediului, cât şi în colectarea unor venituri mai ridicare la bugetul de stat: evaziunea fiscală în cazul unor asemenea taxe este minimă, presupun costuri administrative mai reduse, au un impact mai mic asupra indicatorilor macroeconomici decât taxele pe muncă sau pe activităţile corporatiste.

Pe de altă parte, raportul demonstrează că dezvoltarea economică nu este în mod obligatoriu însoţită de poluare şi consumarea resurselor naturale. De exemplu, Suedia a înregistrat o creştere a PIB cu 58% între 1990 şi 2013, interval în care a funcţionat şi o taxă pe emisiile de dioxid de carbon, care a reuşit să conducă la reducerea emisiilor de gaze de seră cu 23%.

Raportul arată că nivelul veniturilor produse de taxele de mediu din România (2,42% din PIB) se află foarte aproape de media europeană de 2,5% din PIB, în 2014. Fruntaşă în acest domeniu este Danemarca, cu 4,3% din PIB.

Raportul integral este disponibil aici.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu