În şedinţa de Guvern de joi a fost aprobată schema multianuală de ajutor de stat (ajutor individual sau ajutor de minimis) pentru stimularea investițiilor întreprinderilor mici şi mijlocii. Schema, în valoare de 900 de milioane de lei (aprox. 200 de milioane de euro), este elaborată pentru perioada 2017-2020 şi vizează investiţiile între 1 milion şi 10 milioane de euro.

Guvernul va aloca în fiecare an o sumă maximă de 225 de milioane de lei (aprox. 50 milioane de euro), estimându-se ca în cei 4 ani de funcţionare să fie finanţate circa 200 de proiecte investiţionale. Administratorii schemelor de ajutor de stat destinate IMM-urilor sunt Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperație.

Obiectivele vizate de Guvern prin acordarea acestor finanţări sunt creșterea numărului locurilor de muncă nou create, creșterea încasărilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale din taxele şi impozitele aferente salariilor, precum şi din alte impozite şi taxe, dar şi creșterea volumului de investiţii străine în România, precum şi în cadrul regiunilor defavorizate.

„Analizele noastre au relevat că există foarte multe proiecte investiționale cuprinse între 1 milion și 10 milioane de euro, care își vor susține creșterea datorită acestui program. Este o mare nevoie de fonduri cuprinse în acest interval, mai ales în rândul firmelor cu capital autohton. Intenționăm ca această schema de ajutor de stat să țină pasul cu mersul real al economiei, în care investițiile sunt tot mai dinamice și predictibile datorită unui număr în creștere de oportunități în piață”, a precizat vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu mediul de Afaceri.

Sprijinul pentru stimularea investiţiilor întreprinderilor mici şi mijlocii survine după ce guvernul a fost criticat pentru că a aprobat până în prezent ajutoare în stat doar pentru investiţii de peste 10 milioane de euro. Măsura a fost interpretată ca o măsură de sprijinire a capitalului străin în detrimentul celui autohton. Suma care urmează să fie acordată celor 6 proiecte câştigătoare (Bosch, Pirelli, Arctic, SafeMed, Clariant şi Alu Menziken) este de aproximativ 140 milioane de euro.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu