Autorităţile britanice au înregistrat o creştere deosebită a numărului de cereri pentru emiterea certificatului de rezidenţă permanentă în Regatul Unic, în prima parte a anului 2016, înainte de referendumul din 23 iunie. La momentul actual, nu există o situaţie cu privire la cererile depuse după referendum, dar este de aşteptat ca acesta să crească, existând speculaţii că respectivul document ar putea fi esenţial pentru rămânerea în Marea Britanie.

Rezidenţa permanentă este un statut oficial obţinut după 5 ani de şedere legală în Marea Britanie, dar poate fi certificată printr-un document oficial, emis de Home Office. Ministerul de interne britanic a lansat deja către testări un nou software pentru preluarea mai rapidă a solicitărilor de eliberare a acestor certificate, anticipând o creştere masivă a aplicaţiilor.

Deşi nu există date certe despre condiţiile restrictive care vor reglementa accesul în Marea Britanie după Brexit, mulţi cetăţeni europeni consideră că certificatul de rezidenţă permanentă le-ar putea facilita şederea în Regatul Unit şi după ce Londra va părăsi Bruxelles-ul. Astfel, după unele scenarii, certificatul de rezidenţă permanentă ar putea deveni un fel de paşaport adiţional pentru cetăţenii din UE.

La momentul actual, certificatul conferă deja unele avantaje în solicitarea de ajutoare sociale şi în alte proceduri administrative.

În primele 6 luni ale anului 2016, Home Office a primit 64282 de solicitări pentru eliberarea certificatului din Aria Economică Europeană (include, pe lângă UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), rata de acceptare a cererilor fiind de 73%.

Informaţii oficiale privind certificatul de rezidenţă permanentă sunt disponibile aici.

Sursa: The Conversation

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu