Adeseori auzim vorbindu-se despre criza de leadership care afectează atât România, cât şi Europa, deopotrivă la nivel înalt şi la alte eşaloane unde este nevoie de o conducere performantă şi cu viziune. Dar ce este cu adevărat leadership-ul, cum putem stimula apariţia de lideri în diverse domenii, pentru ca prin intermediul lor să atingem mai uşor dezideratul unei dezvoltări sustenabile a societăţii în care trăim?

Graţian Mihăilescu, expert în dezvoltare/politici, colaborator Europunkt, a fost selectat de curând în cadrul unui program de leadership global în California, alături de lideri din alte 95 de țări. Scopul programului este de a crea o rețea de lideri globali, de antreprenori, care să lucreze împreună pentru a crea o lume mai bună și pentru a face diferența în comunitățile din care provin. Programul selectează la fiecare sesiune lideri și inovatori din companii precum Facebook, Google, Apple, Goldman Sachs, dar și din universități ca Stanford sau Harvard.

Ne-am servit de această ocazie pentru ca, vorbind cu Graţian despre această experienţă a sa personală, să pătrundem şi mai departe în problematica leadership-ului şi a dezvoltării societăţilor în secolul XXI.

Europunkt: Mai înainte de toate, felicitări pentru faptul că ai fost admis în Global Leadership Program. Dar, până la a vorbi despre program, aş dori să te întreb care este accepţiunea ta asupra leadership-ului. Ce este leadership-ul, din punctul tău de vedere, şi de ce consideri că este important?

Graţian Mihăilescu: Mulțumesc. Nu știu dacă există o definiție sau o rețetă anume. Nu cred în cursurile de leadership și în coach-ii  care au apărut în ultimii ani și care te învață cum să faci și ce să faci ca să devii un lider. Aste e o industrie de pe urma căreia unii câștigă bani frumoși. Atât. Nu cred că leadershipul e ca o rețetă pe care poți să o cumperi printr-un program și cu niște coach care să îți livreze niște slide-uri, niște cursuri non-formale și niște video-uri motivaționale și dupa aceea, gata, ai devenit lider.

Pentru a deveni un lider, trebuie să îți placă oamenii și să-i iubești. Trebuie să treci prin greutăți și să simți toate chestiile neplăcute. Trebuie să nu îți pierzi echilibrul și să gândești pozitiv și optimist spre viitor.

08-gratian-mihailescu

Descrie-ne, te rog, ce te-a îndemnat să aplici la un astfel de program şi să ne spui mai ales de ce la programul Hive Global Leaders şi nu la un altul?

 Eu lucrez de aproape un an la un proiect care se cheamă Urbanize Hub. E o platformă on-line ce va fi lansată în curând și sper să publicați un material despre ea atunci când va apărea. În ultimele 4 luni am format o echipă globală de oameni minunați, pasionați și inteligenți care lucrează on-line și acoperă toate continentele. Rolul platformei este de a veni cu soluții sustenabile pentru dezvoltarea orașelor. De ce acest domeniu? Consider că trendurile de dezvoltare sunt în orașe. Lumea se îndreaptă spre o urbanizare accelerată, din State și până în Japonia, și atunci e nevoie de soluții sustenabile. Urbanize Hub este un agregator de știri, soluții, politici, idei despre dezvoltare urbană sustenabilă.  Rolul lui este să creeze o rețea globală de oameni pasionați de aceste subiecte și care cred într-un viitor mai bun și mai sustenabil. De aceea am aplicat acest program. Programul de leadership global e asemănător cu ceea ce vreau eu să dezvolt în următorii 5 ani.

 Ce a trebuit să faci pentru a fi admis la acest program? Ce condiţii trebuie să îndeplinească cineva pentru a fi admis?

Simplu: să demonstrezi că tot ceea ce faci are un impact pozitiv asupra societății si oamenilor din jurul tău. Ori în cazul meu a fost foarte ușor. Le-am spus celor din State că după zece ani de muncă și studiu am devenit ceea ce îmi doream: unul dintre oamenii care au produs schimbare în România, atât la nivel local/regional, cât și la nivel național. Atât cât am putut eu. Le-am povestit despre conceptul de EduCab și huburile socio-culturale pe care împreună cu prietenii minunați le-am dezvoltat în țări ca Nepal și Bangladesh și le-am povestit despre Urbanize Hub. Le-am mai zis că viitorul este despre rețele de oameni care împreună construiesc lucruri, cred în huburi globale pe domenii de expertiză și care pot (datorită tehnologiei) să schimbe lucrurile în bine. Cred în conectivitatea oamenilor de pe diferite continente și cred în pasiunea lor de a schimba lucruri.  De altfel ideea proiectului Urbanize Hub este asta: We are connected by our shared knowledge, our dedication to sustainability, and our passion for building a better future.

În ce constau mai exact activităţile la care vei participa la San Francisco, alături de cine vei mai fi şi cine vă va îndruma?

E o onoare că am fost selectat printre oameni de la Facebook, NASA, Apple, Stanford, UNDP, Harvard. Înseamnă că oamenii aceia au văzut ceva în mine asemănător cu ce vor ei de la participanții acestui curs. O să avem mentori de genul Tom Chi, fondatorul Google X, sau Tom Elsenmann de la Harvard Business Schools și alături de participanți vom lucra cot la cot pentru a veni cu idei, proiecte, soluții pentru viitorul omenirii. Dintre participanții din trecut la acest program este Jessica Steffens, medialiată cu aur la Olimpiadă, Michael Simmons, editorialist Forbes, Cristopher Altman, om de știință, diplomat și astronaut, și foarte mulți antreprenori, CEO și start-up-eri globali în diferite domenii.

Voi învăța despre viitorul științei și al technologiei, despre cum să producem schimbarea socială, despre cum să gestionăm  momentele de criză, despre cum putem folosi un model de business pentru a aduce schimbarea socială, despre leadership. Eu zic că o să fie bine.

08-gratian-mihailescu-hive-global-leaders

Participanţi la Hive Global Leaders Program. San Francisco, august 2015

Care sunt aşteptările tale? Cu ce consideri că vei rămâne, în mod concret, după ce vei parcurge această sesiune?

 Cu knowledge, cu contacte și cu intenția de a mă reîntoarce acolo. Faptul că voi face parte din rețeaua de Alumi a acestui program global de leadership este un lucru fantastic, care sper sa mă ajute în dezvoltarea rețelei și a conceptului de Urbanize Hub.

Crezi că vei avea şanse reale să îţi implementezi aceste proiecte în România, ţară unde unii ar putea afirma că abilităţile de leadership nu sunt preţuite corespunzător?  Tu cum ai diagnostica situaţia din România din perspectiva existenţei sau absenţei leadership-ului?

Eu gândesc local și regional, în primul rând. Apoi național, european și global. Atât cât am reușit până acum am desfășurat activități pe toate aceste paliere: proiecte de dezvoltare locale/regionale, rapoarte de politici publice, editoriale și publicistică la nivel național, cercetare și politici la nivel european și proiectele EduCab și Urbanize Hub le-am dezvoltat la nivel global.  Cele două proiecte vor dura pe tot parcursul vieții, sunt două proiecte în care cred foarte mult și sper să continui cu ele și să crească organic. La nivel european îmi doresc să implementez un proiect în care cred foarte mult și pe care l-am propus și acum 10 ani administrației locale și regionale din România. Este vorba despre un birou de reprezentare regională la Bruxelles care să dezvolte 3 domenii de activitate: brokeraj economic, proiecte europene și evenimente. Este vorba despre networking și lobby regional pentru o mai bună conectare cu decidenții de la Bruxelles.  Este o modalitate de a conecta Bruxelles-ul cu zona de Vest și zona Banat cu Bruxelles. Nu știu dacă voi reuși, însă sunt în discuții cu oamenii politici din zona de Vest. Sper să reușesc. În același timp voi continua într-un fel sau altul colaborarea cu Reșița, pentru că este orașul meu natal, pentru că vreau să ajut și sa dezvolt orașul, pentru că vreau să dau o parte din mine înapoi către acest oraș care m-a crescut și în care am prieteni și familie.

Nu m-a interesat ce a zis lumea despre mine în trecut și nici pe viitor. Am trecut prin momente grele, am avut momente de frustrare, însă în timp am trecut peste ele și recomand oricui să facă acest lucru.  Oricine poate avea un impact pozitiv asupra societății, atâta timp cât are o gândire limpede, o doză de umanism și puțină bunătate. Dacă te gândești la bani și putere, poți să uiți, dar dacă te gândești Cum să fac bine?  ai șanse să devii un lider, indiferent de mediul în care ești sau oamenii de care te înconjori.

Ce crezi că ar trebui făcut din acest punct de vedere şi, mai ales, ce crezi că ar putea fi făcut?

 Cred că România suferă la capitolul societate civilă și mediul ONG. Eu mă consider un om care s-a format in zona aceasta, deși nu am activat într-un ONG mare care să îmi suporte un salariu. Am făcut mai mult voluntariat și activism, adică fără bani, dar crezând în ideile și conceptele pe care le promovam. Cred că acest sector ar trebui dezvoltat prin diverse tipuri de finanțări și cred că ei, oamenii din comunitate, pot deveni liderii locali care să fie exemplu pentru cei tineri. E doar un mic exemplu.

 În final, te rog să ne spui ce sfaturi ai pentru tinerii care îşi doresc să îşi dezvolte abilităţile de leadership?

Eu, în clasa a IX-a, am rămas repetent și toată lumea mă vedea ca pe o paria a societății. Acum, la 37 de ani, am fost invitat în State, aproape de Sillicon Valley, pentru a participa la un Program Global de Leadership. Parcursul meu în viață a fost destul de sinuos, însă mi-am păstrat tot timpul perseverența, gândirea pozitivă și speranța.  Cu mult efort, cu pasiune, cu ambiție cred că oricine poate face orice. Depinde doar de el/ea.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,