Miniştrii apărării din Franţa şi Germania au transmis duminică Serviciului European de Acţiune Externă un proiect de 6 pagini privind o integrare europeană mai profundă în domeniul militar.

Proiectul a fost consultat de reporteri ai Le Figaro şi Suddeutsche Zeitung. Potrivit Le Figaro, documentul franco-german subliniază că „în contextul deteriorării mediului de securitate … este timpul potrivit pentru a întări solidaritatea şi capabilităţile militare europene pentru proteja mai eficient cetăţenii şi graniţele Europei.”

Planul franco-german vine la două luni şi jumătate după referendumul în care britanicii şi-au exprimat dorinţa ca ţara lor să părăsească Uniunea Europeană. Marea Britanie era unul dintre oponenţii înverşunaţi ai unei armate comune europene, arătând în repetate rânduri că va opune dreptul său de veto unui asemenea proiect.

În schimb, mai multe ţări europene, printre care Italia, Ungaria şi Cehia au subliniat în mai multe rânduri că este necesară crearea unei armate comune europene.

Deocamdată proiectul prevede înfiinţarea unui comandament comun al UE, care să coordoneze operaţii precum cele de combatere a imigraţiei ilegale şi cele anti-piraterie, dar şi a altor centre logistice şi de asistenţă militară. Miniştrii de profil din Franţa şi Germania propun de asemenea operaţionalizarea unor battle-group-uri europene, înfiinţarea unui buget european comun pentru cercetare militară, facilitarea schimbului de informaţii satelitare şi crearea unei academii militare europene.

Proiectul este deschis tuturor statelor europene, dar probabil că va fi derulat iniţial doar de o coaliţie de state interesate şi aflate la capacitatea de a contribui activ în această direcţie.

Ursula Von der Leyen, ministrul de externe al Germaniei, a arătat joi la Vilnius că „este timpul să mergem înainte spre o uniune europeană a apărării, practic un Schengen al apărării„, adăugând că „aceasta este ceea ce americanii aşteaptă de la noi”.

Proiectul va fi luat în discuţie la summit-ul european de la Bratislava, de la sfârşitul acestei săptămâni.

Sursa: EU Observer; Express.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu