Armata britanică a intrat de curând în posesia primelor 3 aeronave multirol cu tehnologie stealth F35B Lightning II, acestea demonstrându-şi capacităţile incredibile luni, în cadrul unui exerciţiu militar. Avioanele F35B Lightning II, din care Marea Britanie va procura 138 unităţi, costă nu mai puţin de 190 milioane de lire sterline pe unitate.

Aeronavele din această categorie au fost produse în cadrul programului comun  pentru avionul F35, derulat de SUA (cu rol de conducere) şi o parte a aliaţilor din NATO. Totuşi, de această variantă îmbunătăţită, care se bucură de opţiunea decolării verticale sau pe o distanţă foare scurtă, nu se vor servi decât SUA şi Marea Britanie şi, posibil, Australia. De altfel, Marea Britanie este singurul partener de nivel I în cadrul programului Joint Strike Fighter, contribuind cu 2,5 miliarde de dolari la costurile de proiectare.

[vsw id=”_x1GAN2YeLg” source=”youtube” width=”600″ height=”344″ autoplay=”yes”]

Avionul, cu o masă maximă de 27.200 kg, are o autonomie de zbor de 1670 km şi poate atinge viteza Mach 1.6. F35B Lightning II înlocuieşte Harrier GR9 şi Tornado GR4. Costul unei ore de zbor pentru această aeronavă este de 31.000 dolari!

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu