Summit-ul informal al celor 27 de lideri ai UE (mai puţin Theresa May, premierul Marii Britanii) s-a încheiat ieri fără a se ajunge la rezultatul scontat: deşi se spera ca la sfârşit să poată fi transmisă publicului o imagine pozitivă a unei Europe unite, şefii de state şi de guverne au arătat prin declaraţiile lor că în Uniunea Europeană este cale lungă până se va ajunge la un consens pe dosarele cheie ale migraţiei şi politicii economice.

inf-202-bratislava

  • în materie de Brexit: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat că Uniunea Europeană va condiţiona accesul Marii Britanii la piaţa unică de respectarea libertăţii de circulaţie a persoanelor. „În ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a muncitorilor şi a persoanelor … rămânem ataşaţi poziţiei noastre şi acesta nu este un joc de-a prim-miniştrii care pleacă şi prim-miniştrii care vine, este vorba de oamenii din Europa. Nu văd nicio posibilitate de compromis în această problemă”.
  • în materie de politică economică: Premierul Italiei, Matteo Renzi, a refuzat să participe la o conferinţă comună de presă cu preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei, după ce i-au fost refuzate o parte a solicitărilor de relaxare a politicilor economice şi monetare. „Nu pot să particip la o conferinţă cu Merkel şi Hollande, dacă nu sunt de acord cu poziţiile lor în privinţa imigraţiei şi economiei”, a spus Renzi, care a mai subliniat că, deşi Germania nu abandonează politica de austeritate, ea însăşi nu respectă regulile privind excedentul comercial.
  • în materie de imigraţie: premierul Ungariei, Viktor Orban, a catalogat în continuare politica UE în materie de migraţie drept „autodistructivă şi naivă”, chiar dacă anterior, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, îi avertizase atât pe el, cât şi pe omologul său polonez, Beata Szydlo, să nu mai critice nefondat poziţia europeană şi să vină cu opţiuni de negociere constructive, în locul cotelor obligatorii.
  • axa Berlin-Paris: doar Franţa şi Germania par să aibă poziţii armonizate şi o cooperare mai strânsă decât oricând; liderii celor două ţări, Francois Hollande şi Angela Merkel, au susţinut o conferinţă comună de presă în care au arătat că vor lucra împreună pentru „succesul” Europei.
  • câteva arii de consens: mai multă putere parlamentelor naţionaleconform principiului subsidiarităţii; statele mici vor fi mai puţin ignorate decât până acumcontimuarea proiectului în materie de politică de apărare, dar fără scurtcircuitarea NATO; cele 4 libertăţi de circulaţie sunt temelia proiectului european.

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu