Partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) a obţinut 14,1% din voturile exprimate  duminică în cadrul alegerilor regionale din Berlin, rezultat care reprezintă un semnal de alarmă privind ascensiunea radicalismului şi euroscepticismului în cea mai puternică economie europeană. Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel a obţinut doar 17,5% din opţiunile liber exprimate, ceea ce face ca pentru prima oară în istorie Berlinul să fie condus de o coaliţie a partidelor de stânga.

Rezultatele finale la alegerile regionale de duminică de la Berlin se prezintă astfel:

  1. SPD – Partidul Social Democrat din Germania (centru-stânga) – 21,6%
  2. CDU – Uniunea Creştin-Democrată (centru-dreapta) – 17,5%
  3. Die Linke (stânga) – 15,7%
  4. Partidul Verzilor (ecologist) – 15,1%
  5. AfD – Alternativa pentru Germania (extremă dreapta) – 14,1%
  6. FDP – Partidul Democraţilor Liberi (centru, liberal) – 6,7%

Analiştii din Germania văd aceste alegeri regionale în principal drept un eşec pentru CDU, principalul partid de guvernământ, care nu se va mai afla în coaliţia majoritară a Berlinului, şi drept un succes pentru extremiştii de la AfD, care ajung să aibă reprezentare în 10 din cele 16 parlamente regionale, cu un an înainte de alegerile federale.

Primarul Berlinului, social-democratul Michael Müller, care susţine despărţirea de CDU şi organizarea unei majorităţi a partidelor de stânga şi ecologiste (SPD + Die Linke + Partidul Verzilor), a subliniat încă din timpul campaniei că un rezultat din două cifre pentru AfD poate fi perceput „de lumea întreagă ca un semn al întoarcerii extremismului de dreapta şi al naziştilor în Germania”.

Rezultatul din alegeri a fost salutat cu entuziasm de liderii AfD, a căror ascensiune a fost fulminantă după ce cancelarul german Angela Merkel a adoptat o politică imigraţionistă laxă, concretizată în sosirea în Germania în 2015 a aproximativ 1.000.000 de persoane din Orientul Mijlociu şi Africa. În capitala germană, cei mai mulţi simpatizanţi ai AfD sunt locuitorii cu o stare materială nu foarte bună din cartierele de blocuri ale Berlinului de Est.

Sursa: Deutsche Welle; The Guardian

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu