Comisia Europeană a respins miercuri propunerea prin care utilizatorii de telefonie mobilă ar fi urmat să beneficieze de tarife naţionale la convorbirile telefonice din alte state membre doar pentru o perioadă maximă de 90 de zile pe an, dar a propus măsuri clare pentru evitarea abuzului de noile oportunităţi de comunicare.

„Propunerile de astăzi asigură că putem pune capăt tarifelor de roaming începând cu data de 14 iunie 2017 pentru toate persoanele care călătoresc periodic în UE, dar asigură că toţi operatorii au instrumente pentru a se proteja împotriva abuzurilor”, a declarat comisarul european pentru economia digitală, Gunther Oettinger.

Operatorii vor putea controla modul de consum al abonaţilor, astfel încât să se asigure că nu se abuzează prin cumpărarea unor servicii de telefonie în statele unde acestea sunt ieftine şi utilizarea lor uzuală în state unde acestea sunt mai scumpe. De exemplu, operatorii vor putea verifica dacă un consum în ţara de rezidenţă este insignifiant comparativ cu consumul din străinătate şi, dacă vor suspecta un abuz, vor alerta mai întâi abonatul, pentru ca ulterior să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenţi pe minut de apel vocal, un eurocent pentru un SMS şi 0,85 eurocenţi pentru un megabit de date.

Legislaţia privind roaming-ul se bazează însă pe principiul „legăturilor stabile”, astfel încât categorii de persoane precum navetiştii care lucrează în alte state membre, expaţii sau studenţii cu burse Erasmus se vor putea bucura de avantajele eliminării roaming-ului, chiar dacă unele filtre de detectare a abuzurilor (precum raportul consumului dintre ţara de rezidenţă şi alte state membre) i-ar putea indica iniţial drept comiţând abuzuri.

Propunerile Comisiei urmează să fie discutate de instituţia europeană abilitată în domeniul comunicaţiilor, dar şi de alţi stake-holder-i, o variantă finală urmând a fi adoptată de Colegiul comisarilor pe 15 decembrie.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu