Satelitul Rosetta al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) se va prăbuşi controlat în această săptămâna pe cometa în jurul căreia a orbitat în ultimii doi ani pentru colectarea de date. Cercetătorii au ales această modalitate de încheiere a misiunii pentru a obţine cu această ocazie un ultim set de date, dar şi pentru a nu adăuga corpul satelitului la marea masă a deşeurilor cosmice, precizează Euronews.

inf-216-rosetta

Misiunea Rosettei a fost de a obţine date despre una dintre cometele care în ultimii doi ani s-a aflat foarte aproape de Soare. Energia necesară satelitului a fost furnizată de panouri solare, iar acum, când cometa începe să se depărteze de astru, Rosetta nu mai poate fi menţinută în spaţiu.

Cercetătorii Agenţiei Spaţiale Europene au decis să adopte acelaşi procedeu pe care l-au utilizat înainte şi cu o mică dronă aparţinând Rosettei, Philae, care a aterizat pe cometa 67P, dar ulterior a fost pierdută din vedere.

„Vom ateriza pe cometă încă o dată, de această dată cu nava mamă”, a precizat Paolo Ferri, şeful misiunii ESA.

Procesul va fi unul dificil, Rosetta nefiind proiectată în acest scop. Totuşi, cercetătorii speră că până la distrugerea navetei, provocată de aterizare, aceasta să poată transmite informaţii interesante despre regiunea pe care ei au identificat-o cu numele Ma’at (n. red. – în mitologia egipteană, întruchipare a conceptului de înţelepciune şi justiţie), unde se află două crevase care emană gaze şi praf.

Pentru a îndeplini acest procedeu complicat, Rosetta trebuie să mai reziste în spaţiu până vineri, când cercetătorii au programat operaţiunea pe care nu o planificaseră iniţial.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu