Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai are disponibile 317 milioane de euro în cadrul sesiunilor active de finanțare deschise în anul 2016. Aceste fonduri acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) pot fi accesate până la data de 31 octombrie 2016. AFIR a primit până în prezent 10.634 de cereri de finanțare conforme prin care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare totală de 1,34 miliarde de euro.

În prezent, în acest an mai sunt fonduri disponibile pentru finanțarea fermelor de familie pentru sectorul pomicol, pentru procesarea produselor agricole și pomicole, pentru dezvoltarea fermelor mici, pentru infrastructura la scară mică, dar și pentru înființarea grupurilor de producători din sectorul agricol și din cel pomicol. Astfel, în cadrul submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole” mai pot fi accesate 3,57 milioane de euro pentru fermele de familie. De asemenea, sectorul pomicol dispune de fonduri pentru finanțarea proiectelor de investiții, prin intermediul submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” în valoare de 43,57 milioane de euro. Tinerii fermieri – pot depune on-line proiecte pentru zona montană prin submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Fondurile rămase în acest caz sunt de 12,64 milioane de euro.

Solicitanții interesați de finanțare pentru procesarea produselor agricole, au la dispoziție fonduri în valoare de 71,53 milioane de euro prin submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole”. Pentru procesarea produselor pomicole, fondurile disponibile prin sM 4.2a „Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” sunt de 7,37 milioane de euro. Proiectele de dezvoltare a fermelor mici prin submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” pot beneficia de investiții în valoare de aproximatix 79,5 de milioane de euro.

În cadrul submăsurii 7.2 „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” mai sunt fonduri disponibile pentru proiecte în infrastructura de apă/ apă uzată în valoare de de 63,26 milioane de euro. Se mai pot depune cereri de finanțare și pentru înființarea și dezvoltarea grupurilor de producători, din sectorul agricol și din cel pomicol, prin submăsurile 9.1 și 9.1a. Valoarea cumulată a fondurilor disponibile pentru grupuri de producători este de 7,1 milioane de euro. Sesiunea de primire a proiectelor pentru sM 9.1 și sM 9.1a se încheie pe 11 octombrie 2016.

Pe lângă sesiunile active aferente submăsurilor menționate anterior, se pot depune Cereri de Finanțare pentru crearea sau modernizarea unităților de procesare a produselor agricole și pomicole. Aceste fonduri sunt disponibile prin intermediul Schemei GBER și de minimis pentru sM 4.2. Valoarea disponibilă este de circa 24,5 milioane de euro. Totodată, pentru sectorul pomicol, prin intermediul Schemei GBER și de minimis pentru sM 4.2a se pot obține finanțări în limita a 3,98 milioane de euro. Data până la care se pot depune proiecte în cadrul acestor scheme este 30 decembrie 2016.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu