Curtea Penală Internațională l-a condamnat marți pe un membru al mișcării islamiste Ansar Dine la 9 ani de închisoare pentru că a distrus clădiri din Timbuktu, Mali, aparținând patrimoniului cultural universal. Decizia Curții reprezintă o premieră internațională în privința acordării unei pedepse pentru distrugerea patrimoniului cultural al umanității, subliniază Deutsche Welle.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi, membru al mișcării islamiste Ansar Dine din Mali a condus operațiunile de distrugere a nouă mausolee și a unei moschei din Timbuktu, în timpul ocupației tuarege a acestui oraș, în timpul recentului război civil din statul nord-african. Clădirile fuseseră construite în secolul al XIV-lea, în timpul epocii de aur a orașului ca centru comercial regional în nordul Africii, fiind considerate însă de unele grupuri fundamentaliste islamice ca fiind blasfemiatoare la adresa credinței musulmane.

inf-219-crima-timbuktuDistrugerile provocate de al-Mahdi și acoliții săi fac parte din aceeași categorie de crime împotriva patrimoniului cultural cu aruncarea în aer a statuilor buddhiste din Afganistan de către talibani, în 2001, sau cu daunele produse recent de Statul Islamic Palmyrei și siturilor arheologice assyriene din Irak și din Siria.

Potrivit judecătorului Curții Penale Internaționale, al-Mahdi se face vinovat de „crime împotriva unor situri protejate”, acţiune asimilată crimelor de război. Reducerea pedepsei la numai 9 ani de închisoare a fost decisă ca urmare a faptului că al-Mahdi a pledat vinovat, a recunoscut că a fost influenţat de „un val negativ” propagat de al Qaeda şi Ansar Dine şi că a adoptat un comportament ireproşabil în timpul detenţiei.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu