Acesta este un principiu de bază pentru orice individ cu vederi liberale în ziua de azi, cred eu. E un mecanism asemănător cu imunitatea de grup, pentru că drepturile și libertățile noastre depind unele de celelalte, ca urmare a faptului că trăim într-o societate ale cărei dimensiuni (politică, economică, socială și culturală) sunt create prin interacțiunile dintre indivizi. Așadar, libertățile sunt interdependente.

Coerciția este din ce în ce mai mult aplicată pentru a limita sau chiar suprima unele libertăți, ea fiind metoda ușoară şi mai la îndemână de a decide. Însă o societate democratică are imperativă nevoie de negociere ca metodă primară de creare a deciziilor comune, chiar dacă presupune eforturi mai mari. Istoria a demonstrat de atâtea și atâtea ori că libertatea este o parte fundamentală a naturii umane și unul dintre motoarele dezvoltării omenirii, de aceea fiecare dintre noi are datoria morală de a nu lăsa resentimentarii să preia puterea sau să adopte legi ce afectează libertatea.

Primul caz este cel al Poloniei, unde partidul tradiţionalist aflat la putere se pregătește să treacă o lege anti-avort care interzice cvasi-total avortul. Sunt sigur că multe românce au amintiri nu tocmai plăcute legate de o lege similară dată de Nicolae Ceaușescu în 1966, chiar dacă în Polonia diferența este că există în continuare posibilitatea apelului la metode contraceptive (descurajate, însă, de Biserica Catolică și, fac pariu, la noi de Biserica Ortodoxă). În România, se pregătește ceva similar, „Coaliția pentru Familie” merge mai departe cu propunerile inepte și pregăteşte un proiect de lege împotriva avortului. Nu contează faptul că am mai avut deja ceva asemănător și rezultatul a fost… ei bine, se poate numi genocid. Nu contează că problemele sunt, de fapt, lipsa de educație sexuală (zeci de mii de puștoaice fac copii dintr-o prostie, pentru că nu știu ce-s alea metode contraceptive) sau că problemele economice nu prea îmbie tinerii să-și întemeieze familii. Nu, e mai bine să-i forțăm și am rezolvat totul.

Libertatea de posesie asupra propriului corp este o graniță care nu trebuie trecută, orice ar fi.

Al doilea caz este faptul că tocmai a trecut Ziua Blasfemiei, o zi în care este încurajată criticarea legilor anti-blasfemie sau de inspirație religioasă. Problema este că prea mulți oameni au impresia că să ai o opțiune religioasă este echivalent cu a fi necriticabil. Or religia reprezintă doar niște simple idei în care acei oameni cred, nimic mai mult. 99% dintre ele nu au fundament în realitate, ceea ce face și mai nociv efectul acestora în societate. În România, mai ales, critica religiei încă este un tabu, chiar dacă, de multe ori, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (care are o influență imensă și vizibilă) sau aderenții săi au un ton de victimizare, deși agresorul nu este minoritatea. Libertatea de a critica orice este fundamentală într-o democrație, pentru că permite evoluția ideilor. Fără îndoială însă, critica presupune și responsabilitate, să nu uităm.

Toate acestea fiind spuse, fiecare individ ar trebui să aibă garantate libertăți precum cea de a dispune de propriul corp sau cea de a critica. Mai mult, libertăţile de acest fel trebuie apărate, iar asta se poate face doar împreună, înțelegând interdependența care există între toate autonomiile individuale.

Pentru că, şi trebuie să fim profund conştienţi de asta, libertatea individuală este strâns legată de libertatea colectivă.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Pop Mihai spune:

    Oferta speciala lucru la domiciliu: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: [email protected]

Lasă un comentariu