Înaltul Comisar pentru Afaceri Externe al UE, Federica Mogherini, a propus un nou plan umanitar pentru Alep şi pentru alte zone aflate sub asediu în Siria, într-o tentativă a Bruxelles-ului de a deveni un actor mai vocal în regiune şi de a asigura o asistenţă umanitară reală prin excluderea interferenţei actorilor implicaţi militar în conflict. Planul UE este susţinut şi de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Uniunea Europeană urmează să mobilizeze 25 milioane de euro pentru planul numit „O iniţiativă umanitară de urgenţă pentru Alep” şi are drept obiectiv furnizarea de ajutor umanitar şi evacuarea medicală a răniţilor din mai multe regiuni aflate sub asediu în Siria, atât din partea guvernului, cât şi a rebelilor, precum estul Alepului, Madaya, Zabadani, Foua, Kefraya. De departe, situaţia umanitară cea mai precară se înregistrează în estul Alepului, unde 130.000 de persoane nu mai au acces la aprovizionare din luna iulie, atunci când forţele guvernamentale au obţinut controlul asupra tuturor căilor de comunicaţie.

Provocarea principală pentru acest plan este de a obţine garanţii din partea actorilor din teren că nu vor obstrucţiona procesul de ajutorare umanitară.

„UE face un apel către toate părţile să furnizeze de urgenţă autorizaţiile necesare pentru acordarea ajutorului umanitar şi pentru începerea evacuărilor medicale. UE intenţionează să colaboreze intensiv în următoarele ore şi zile cu părţile implicate pentru ca aceasta să se întâmple”, precizează într-o declaraţie de presă înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE; Federica Mogherini, şi comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides.

UE subliniază că iniţiativa de ajutorare trebuie să fie strict neutră şi să fie desfăşurată exclusiv de organizaţii umanitare.

Planuri anterioare de ajutorare umanitară au eşuat din cauza intervenţiilor părţilor implicate în procesul de furnizare a sprijinului, prin interzicerea anumitor livrări şi blocarea accesului în unele zone. În septembrie, un convoi umanitar a fost atacat la vest de Alep, atacul soldându-se cu 20 de morţi.

Sursa: Comisia Europeană, EurActiv

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu